Annons
Nyheter

Glädjesiffran ändrar inte Svantessons syn framåt

Finansminister Elisabeth Svantessons (M) låter sig inte charmas av att Sveriges BNP steg 2,0 procent i januari, enligt en preliminär indikator.
Uppgången ändrar inte regeringens syn på att landet fortsatt befinner sig i lågkonjunktur med hög inflation under kommande månader.
Ekonomi • Publicerad 9 mars 2023
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) säger att indikatorn inte ändrar regeringens syn på det ekonomiska läget i Sverige. Arkivbild.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) säger att indikatorn inte ändrar regeringens syn på det ekonomiska läget i Sverige. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT

Sverige bruttonationalprodukt (BNP) ökade 2,0 procent i januari jämfört med december i fjol, enligt den preliminära BNP-indikatorn från Statistiska centralbyrån (SCB).

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) säger till TT att det är positivt om uppgången står sig enligt indikatorn, men att "det är förenat med väldigt stor osäkerhet".

Annons

– Det ändrar inte bedömningen eller vår syn på det ekonomiska läget. Det är också så att vi har haft flera månader nu med sämre utfall. Det är stor osäkerhet och bedömningen att vi är i en lågkonjunktur står sig, säger Svantesson.

Finansministern säger vidare att regeringens bedömning är att Sverige befinner sig i lågkonjunktur under 2023 och 2024, och att inflationen fortsätter att vara "rätt så hög" under flera månader.

– Det är djupt problematiskt eftersom inflationen är löntagarnas värsta fiende, den slår hårt mot pensionärer och barnfamiljer, så vår absoluta prioritet just nu är att bekämpa inflationen och samtidigt stötta hushåll och företag som har det väldigt tufft, säger Svantesson.

Benägenhet höja ökar

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson kommenterar uppgången med att det är "en stark siffra". Samtidigt ska en enskild månad tas med en nya salt, påpekar han. Men det skulle kunna tyda på att svensk ekonomi går starkare än väntat, trots inflation och stigande räntor, där hushållen håller hårdare i sina plånböcker.

– Det kan lindra Riksbankens oro för tillväxten framöver och därmed en viss benägenhet att höja räntan, säger Torbjörn Isaksson.

Men framöver lär svensk ekonomi och BNP-utveckling utvecklas svagt, i spåren av att hushållen blir allt försiktigare, tror Isaksson.

Kollegan Olle Holmgren på SEB drar ungefär samma slutsats. Sambandet mellan tillväxt och inflation på månadsbasis, är inte jättestarkt.

– Men det här var ju en ganska överraskande siffra och den var betydligt starkare än förväntat, säger han.

Kan påverka Riksbanken

Samtidigt kan de månatliga BNP-siffrorna variera mycket och revideras ofta, enligt Holmgren.

– Men vi får inte sådär jättemycket mer information innan april-mötet, så det kan påverka lite hur Riksbanken resonerar i april. Att de tycker att ekonomin ser lite mer motståndskraftig ut, säger han.

Annons

Redan innan BNP-siffran för januari kom var prognosen bland flertalet ekonomer att Riksbanken höjer styrräntan med 0,50 procentenheter vid nästa möte i april. SEB-ekonomerna tror att det blir ytterligare en höjning med 0,25 procentenheter i juni, till 3,75 procent i.

På morgonen kom också andra SCB-siffror som visar att industriproduktionen ökade med 3,5 procent i årstakt i januari. Tjänsteproduktionen ökade 1,0 procent.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons