Annons
Nyheter

Ghani blir ny afghansk president

Ashraf Ghani och Abdullah Abdullah har skrivit under ett avtal om maktdelning i Afghanistan. Ghani blir ny president, enligt avtalet.
Nyheter • Publicerad 21 september 2014
Foto: Massoud Hossaini

Svårigheterna att fördela makten i Afghanistan har hotat att ställa till problem för USA att dra tillbaka sina trupper, men nu ska alltså Ashraf Ghani och Abdullah Abdullah ha träffat en överenskommelse.

Samtidigt som undertecknandet sker ska det slutliga resultatet av den omtvistade andra omgången i presidentvalet i juni presenteras. De senaste månaderna har både Ghani och Abdullah utropat sig till segrare i valet och båda har anklagat den andra sidan för valfusk. En FN-kontrollerad omräkning av rösterna har genomförts - en process som båda kandidaterna hoppat av.

Annons

Den nye presidenten efterträder Hamid Karzai i en tid då försvarsalliansen Natos styrkor håller på att dras tillbaka från det krigshärjade landet och ekonomin är hårt pressad.

Ashraf Ghani är antropolog med doktorsexamen från Columbia University i New York. Han har arbetat för Världsbanken, varit finansminister samt arbetat med överlämnandet av säkerhetsansvar från Nato till de afghanska styrkorna.

Sandra Molliver
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons