Annons
Nyheter

Geely vill dubbla Volvoförsäljning

Kinesiska Geely, som lagt ett bud på Volvo PV, har arbetat fram en plan som ska kunna fördubbla försäljningen av Volvo till nästan en miljon bilar om året.
Nyheter • Publicerad 11 november 2009

I planen ingår att överlåta mer komplicerad konstruktion till Volvos svenska verksamhet, vilket borde dämpa rädslan för förlorade svenska arbetstillfällen, skriver Wall Street Journal och hänvisar till en källa som står företaget nära.

En ny Volvofabrik i Kina med en årlig kapacitet på 300 000 bilar om året finns också på Geelys karta.

Annons

Bolagets enhet Geely Automobil Holdings, som är notera på Hongkongbörsen, ska utveckla två eller tre större, lyxigare Volvomodeller under de närmaste tre eller fyra åren och hoppas att dessa ska öka den globala försäljningen.

Geely tror att Volvo kan sälja 200 000 bilar per år i Kina, mot 12 600 förra året och beräknar att inom fyra eller fem år sälja nära en miljon fordon om året globalt, jämfört med i dag omkring 400 000.

Men ännu ligger ett färdigt avtal långt borta även om Volvos ägare Ford anses ha utsetts Geely till ett slags förstahandsval i förhandlingarna om Volvo.

En olöst fråga som tidningens källa pekar på är vilken teknologi som Ford kan tänkas överlåta till Geely, hur Ford kommer att fortsätta att använda Volvos teknik och hur de två företagen ska handha eventuella tvister om teknologin i framtiden.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons