Nyheter

Geely köper Volvo

Kinesiska Geelys köp av Volvo PV är klart, bekräftar Ford.
Nyheter • Publicerad 23 december 2009

I ett pressmeddelande från Ford bekräftar ledningen att en överenskommelse har nåtts med Geely om alla viktiga villkor för en möjlig försäljning av Volvo PV till Geely.

Ett definitivt avtal kommer att kunna undertecknas under första kvartalet 2010, skriver Ford. Det innebär att affären kommer att kunna genomföras under andra kvartalet 2010.

Det som bland annat återstår att lösa är finansiering och myndigheternas godkännande, enligt Ford.

Ford kommer att sälja hela sitt innehav i Volvo till Geely.

Enligt källor till TT har man förhandlat om 68 punkter. Men ännu återstår viktiga delar för att affären rent juridisk ska anses klar, bland annat finansiering. Men den viktigaste stötestenarna i affären har man lyckats lösa under förhandlingarna i London. Det handlar om hur Geely och Ford ska samarbeta kring olika patent.

– Vi håller på att informera alla anställda nu. Det är inte så många som jobbar i dag men det går ut mejl, säger Maria Bohlin, presschef på Volvo Personvagnar, som i övrigt hänvisar till ägaren Ford.

Enligt Maria Bohlin planeras ingen presskonferens, varken i Göteborg eller på något annat ställe.

I mejlet till de anställda framgår det att Ford bekräftar att man har kommit överens med Geely om de väsentliga kommersiella delarna. Ett slutligt försäljningsavtal räknar Ford ska vara klart under första kvartalet nästa år, enligt uppgifter från anställda till TT.

Även Geely bekräftar affären i ett pressmeddelande.

"I det fall ett köpeavtal skulle komma till stånd, kommer Volvo att behålla sin ledande ställning inom säkerhets- och miljöteknik, samt bli unikt positionerade som ett världsledande premium varumärke med tillväxtmöjligheter på den snabbt växande kinesiska marknaden", heter det bland annat i pressmeddelandet.

Zhejiang Geely Holding Group

Geely-gruppen har sitt huvudkontor i Hangzhou, nära Shanghai. Ett viktigt bolag i gruppen, Geely Holdings Automobile, är börsnoterat i Hongkong.

Geely är en av Kinas tio största bilindustrier. Gruppen har sex fabriker som bygger bilar, motorer och växellådor. Man tillverkar cirka 300 000 fordon per år.

Affärstidningen Wall Street Journal skrev för en tid sedan att Geely planerar bygga en fabrik i Kina som kan tillverka 300 000 Volvobilar om året.

Geely beskrivs ibland som Kinas största privatägda bilföretag, men finansiering sker via kinesiska statliga banker.

(TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.