Annons
Nyheter

Gazakrig driver upp bensinpris

Konflikten i Gaza drar upp oljepriset. Bensinen har blivit nästan en krona dyrare sedan årsskiftet.
Nyheter • Publicerad 7 januari 2009

De ledande bensinbolagen höjde på onsdagen drivmedelspriserna ytterligare sedan kriget i Gaza fått världsmarknadspriserna att stiga. En liter 95-oktanig bensin kostar nu 10:59 kronor, vilket är en höjning med 30 öre. Samtidigt steg dieselpriset lika mycket till 11:19 kronor litern.

Sedan årsskiftet har bensinen därmed gått upp med 80 öre och dieseln med 60 öre. Orsaken är delvis den skattehöjning som trädde i kraft den 1 januari i år. Men det beror också på högre råoljepriser.

Annons

För en vecka sedan låg råoljan strax under 40 dollar fatet. Och sedan bottennoteringen den 19 december på 32:40 dollar per fat är oljepriset sakta på väg mot en fördubbling.

På onsdagsförmiddagen kostade ett fat amerikanska råolja, med leverans i februari, 48:64 dollar. I London låg Brentoljan på 50:60 dollar fatet.

Senare under dagen väntas statistik från amerikanska myndigheter om USA:s kommersiella oljelager, siffror som kan ha stor effekt på priserna.

Analytiker har räknat med ett snittpris på amerikansk råolja på 49 dollar per fat under årets första kvartal. För 2009 som helhet spås snittpriset hamna på 58:48 dollar, enligt Reuters.

Annika Carpman

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons