Annons
Nyheter

Gammalsvenskby utsatt för hård rysk beskjutning

Läget i Gammalsvenskby i södra Ukraina är svårt. Bara runt 300 bybor är kvar och byn attackeras i stort sett dagligen av ryska styrkor.
– Vi har fått rapporter om att de skjutit med fosforgranater, säger Sofia Hoas, ordförande för föreningen Svenskbyborna på Gotland, till TT.
Ukraina • Publicerad 9 maj 2023
Sverigekopplade Gammalsvenskby ligger på floden Dneprs västra strand, knappt tio mil uppströms från storstaden Cherson. Arkivbild.
Sverigekopplade Gammalsvenskby ligger på floden Dneprs västra strand, knappt tio mil uppströms från storstaden Cherson. Arkivbild.Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT

Beskjutningen med vad byborna uppfattade som fosforgranater skedde i söndags, vilket SVT Nyheter var först att rapportera.

Sofia Hoas berättar för TT att inga personer dödats i de senaste attackerna.

Annons

– Ett hus har brunnit ner och flera hus är skadade. Ingen människa är svårt skadad. Däremot är det en helt ny företeelse med fosfor, säger hon.

På andra sidan floden

Byn var ockuperad av Ryssland fram till november i fjol då ryssarna drog sig tillbaka över floden Dnepr.

– Nu ligger de på andra sidan floden, bara fyra kilometer bort, säger Hoas.

Sedan årsskiftet har byn beskjutits regelbundet av artilleri, men det har eskalerat med kraftigare vapen, förklarar hon.

– Först tänkte vi att det var misstag när de sköt över byn, men det blev mer och mer. Man började skjuta direkt mot byn, människor och bilar med artilleri och stridsvagn rakt över floden. I april gick man även in med drönare och slog ut humanitär hjälp.

"Direkt terrorbombning"

I april förstördes både skolan och vårdcentralen av glidbomber.

– Det är direkt terrorbombning. Det finns inga militära mål i byn överhuvudtaget, säger Sofia Hoas, som har nära vänner i byn och vars farmor och farfar flydde därifrån 1929 till Sverige.

Fosforbaserade vapen är förbjudna i tätbefolkade områden.

Gammalsvenskby grundades 1782 när den ryska kejsarinnan Katarina den stora tvångsförflyttade Estlandssvenskar från Dagö dit.

Tidigare bodde runt 2 400 människor i byn. Nu är enbart ett fåtal hundra kvar, enligt Sofia Hoas.

– Ganska många har flytt till grannbyn, som är utom artilleriavstånd, den senaste tiden. Efterhand har fler och fler flytt. Flera har också dödats.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons