Annons
Nyheter

Gaddafi utreds efter blodiga angrepp

Den libyske diktatorn Muammar Gaddafis flygräder mot oppositionen fortsätter och motståndsmännen har tagit sikte på Tripoli.
Nyheter • Publicerad 4 mars 2011
Ny rebellrekryter gör segertecknet och ropar paroller under ett träningspass i Benghazi i östra Libyen.
Ny rebellrekryter gör segertecknet och ropar paroller under ett träningspass i Benghazi i östra Libyen.Foto: Hussein Malla

Samtidigt utreds nu Gaddafi för brott mot mänskliga rättigheter, efter blodiga attackerna mot sitt eget folk.

I östra Libyen förbereder rebellerna sig för striden om Tripoli. Avhoppade soldater uppges träna regimkritiker, främst unga män, i att använda vapen i väntan på att de vågar anfalla huvudstaden.

Annons

Abdul, boende i staden Tobruk, sade på telefon till TT att många vill resa till Tripoli – det enda som stoppar dem är rädslan för vad Gaddafi är kapabel till:

– Gaddafi är galen – så mycket vet jag – och han är hela världens fiende, inte bara libyernas. Nu kämpar vi för er. Vi libyer kämpar nu för hela världen.

ICC utreder

Internationella brottsdomstolen (ICC) meddelade på torsdagen att man inleder en utredning om brott mot mänskligheten mot regimen. ICC sade att man identifierat ett antal personer med makt över de styrkor som slagit till mot upproret.

– Dessa är Muammar Gaddafi, hans inre cirkel, inklusive några av hans söner, sade ICC:s chefsåklagare Luis Moreno-Ocampo.

Åklagare ska nu samla bevis för att utfärda en arresteringsorder. Om detta sker ska alla anslutna länder gripa Gaddafi om han vistas i dem.

Men av alla arabländerna är det bara Jordanien som ingår i ICC.

Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet, säger att utredningen mot Gaddafi ändå är mer än symbolisk.

– Den betyder att hans frihet att röra sig kommer att begränsas väsentligt, om han sitter kvar över huvud taget.

Hopp i Tripoli

Annons

Heba Morayef från organisationen Human Rights Watch sade till TT att brutala angrepp har skrämt demonstranter.

– Många läkare brast fortfarande i gråt när de, flera dagar senare, talade om sina upplevelser. Folk är väldigt oroliga för att Gaddafi ska slå tillbaka.

En man i huvudstaden Tripoli sade på telefon till TT att situationen förbättrats, även om det fortfarande fanns soldater på gatorna. Stora demonstrationer har planerats i staden till fredagen, men än är det oklart hur många som vågar sig ut.

Nödhjälp tvingades vända

Ett fartyg med nödhjälp i form av mjöl på väg till Benghazi tvingades på torsdagskvällen avbryta sin färd på grund av rapporter om bombningar i området, uppgav FN:s livsmedelsorgan.

USA:s president Barack Obama meddelade samtidigt på en presskonferens i Washington att amerikanska militärplan kommer att evakuera flyktingar från Libyen.

Ett medlingsförslag om den libyska krisen som Venezuelas president Hugo Chavez stod bakom framstod undr dagen som allt mer orealistiskt inte minst sedan Gaddafis egen son Saif al-Islam förkastat det.

Revolten mot Gaddafi

15 februari: Upproret mot Libyens ledare Muammar Gaddafi startar med demonstrationer i Benghazi.

17 februari: På Facebook manas till "vredens dag".

19 februari: 19 dödas av armén i Benghazi. Striderna närmar sig Tripoli.

20 februari: Tv-huset i Tripoli vandaliseras.

21 februari: Gaddafis son Sayf al-Islam hotar i tv med "floder av blod". Skott hörs i Tripoli för första gången. Flera diplomater hoppar av.

22 februari: Gaddafi beskriver i tv-tal demonstranterna som drogade kackerlackor och säger att han inte tänker avgå.

23 februari: Oppositionen kontrollerar östra Libyens kust med Benghazi.

25 februari: Gaddafitrogna styrkor öppnar eld mot demonstranter i flera delar av Tripoli.

26 februari: FN inför sanktioner mot Libyens ledning. En inofficiell övergångsregering utses.

27 februari: Allt fler utlänningar flyr landet.

28 februari: EU inför sanktioner.

1 mars: "Hela mitt folk älskar mig", hävdar Gaddafi i en tv-intervju.

2 mars: Gaddafi-trogna försöker inta staden Brega i östra Libyen. FN varnar för flyktingkatastrof vid gränserna.

3 mars: Flygattacker fortsätter. Internationella brottsdomstolen öppnar en utredning om brott mot mänskliga rättigheter mot regimen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons