Annons
Nyheter

Fysiskt kort föredras som statlig e-legitimation

Politik • Publicerad 16 oktober 2023
Civilminister Erik Slottner (KD) med delbetänkandet från utredningen om säker och tillgänglig digital identitet. Till vänster utredare Henrik Ardhede.
Civilminister Erik Slottner (KD) med delbetänkandet från utredningen om säker och tillgänglig digital identitet. Till vänster utredare Henrik Ardhede.Foto: Mikaela Landeström/TT

Regeringen vill ha en ny säkrare e-legitimation. Den bör komma i form av ett fysiskt kort, som ska vara "kontaktlöst aktivt". Det är i alla fall uppfattningen i ett delbetänkande som lämnats till civilminister Erik Slottner (KD).

Dagens dominerande lösning, bank-id, når inte upp till den högsta tillitsnivån inom EU och lämnar dessutom de som saknar mobiltelefon utanför, enligt utredare Henrik Ardhede.

Annons

Sverige är ett av en handfull länder inom EU som inte har e-leg på högsta säkerhetsnivån. Bank-id räknas som en trea på EU:s fyrgradiga skala.

I delbetänkandet till Slottner framgår att den framtida lösningen ska gå att få, mot en avgift, av alla som fyllt nio år. Dock noteras att lösningen "så snart som möjligt bör tillhandahållas på ett statligt utfärdat identitetskort".

Slutbetänkandet lämnas först i slutet av maj nästa år. Det föreslagna kortet skulle kunna bli verklighet tidigast i mars 2026.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons