Annons
Nyheter

Fyrverkeriförbud på fransk nationaldag

Frankrike • Publicerad 9 juli 2023
Fyrverkier vid nationaldagsfirande i Paris 2022.
Fyrverkier vid nationaldagsfirande i Paris 2022.Foto: Lewis Joly/AP/TT

Frankrikes regering har förbjudit försäljning och innehav av fyrverkerier under nationaldagshelgen den 14 juli.

Orsaken är de våldsamma kravaller som under flera dygn skakade landet efter att en 17-årig pojke skjutits ihjäl av en polisman i en trafikkontroll i Parisförorten Nanterre i slutet av juni.

Annons

Fyrverkerier var ett av de vapen som användes under upploppen, vilket ligger bakom beslutet, som meddelades i ett regeringsdekret under söndagen.

"För att förebygga risken för allvarliga störningar av den allmänna ordningen under firandet den 14 juli är försäljning, innehav, transport och användning av pyrotekniska artiklar och fyrverkerier förbjudet fram till den 15 juli", lyder dekretet.

Förbudet gäller inte för yrkesverksamma eller för de kommuner runt om i landet som organiserar traditionella fyrverkerier under nationaldagsfirandet, enligt dekretet.

Under lördagen beslutade en domstol i Frankrike även att förbjuda en årlig minnesmarsch för en ung svart man som 2016 dog under ett polisingripande. Marschen skulle ha hållits i en Parisförort.

Omkring 2 000 personer deltog istället i en annan demonstration på Place de la République i centrala Paris för att protestera mot polisvåldet under lördagseftermiddagen.

Ytterligare ett trettiotal protester ägde rum i bland annat städer som Lille, Marseille, Nantes och Strasbourg under lördagen.

Fakta: Gav felaktig första bild

Två motorcykelpoliser stannar en bil i Parisförorten Nanterre den 27 juni och den 17-åriga föraren, som i franska medier benämns som Nahel, skjuts på nära håll i bröstet och avlider.

Polisen uppgav först att skotten hade avlossats på grund av att 17-åringen kört bilen mot poliserna, men ett filmklipp som sprids på sociala medier visar att polisens första version inte stämmer.

"Du ska få en kula i huvudet", hörs en av de två motorcykelpoliserna ropa i klippet. De står intill bilen och pistolen riktas genom förarsätets fönsterruta. Föraren gasar iväg – då brinner ett skott av. Bilen accelererar hastigt och kör in i en stolpe en bit bort. Föraren avlider kort därpå.

Den 38-årige polis som ses hålla i pistolen i klippet grips senare, misstänkt för motsvarande dråp.

Dödsskjutningen har väckt liv i debatten om polisvåld och diskriminering mot invånare i Frankrikes låginkomstområden.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons