Annons
Nyheter

Fyra partiledare kräver utvecklad kärnkraft

Nästa regering bör utveckla kärnkraften för att klara klimatomställningen och en ökad efterfrågan på el, anser partiledarna för Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.
Bland annat vill de avskaffa förbudet mot fler än tio reaktorer i kommersiell drift.
Politik • Publicerad 6 februari 2022
Forsmark kärnkraftsverk. Arkivbild.
Forsmark kärnkraftsverk. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

– Vi är väldigt eniga om detta. Det har varit rätt uppenbart under det senaste året att energipolitiken är en av de riktigt stora frågorna där vi har en väldig samsyn, säger Ulf Kristersson (M), till TT.

I en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet hänvisar de fyra partiledarna till den senaste tidens skenande elpriser som drabbat hushåll och företag i landet hårt.

Annons

"Den oroande utvecklingen hotar också svenska jobb. Kommuner i hela landet tvingas säga nej till företag som vill starta eller bygga ut sin verksamhet i kommunen", skriver Kristersson, Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch (KD) och Nyamko Sabuni (L).

Till 2040

"Till 2045 räknar man med att efterfrågan på ren el kommer att dubbleras gentemot i dag för att klara elektrifieringen av våra transporter och industri", fortsätter de.

För att lösa detta bör man ersätta målet om 100 procent förnybar elproduktion till 2040 med ett mål om fossilfri energi, där kärnkraften är en självklar del, anser de.

Vidare vill man avskaffa förbudet mot att bygga reaktorer på andra platser än vid de befintliga och tillåta byggandet av fler än tio reaktorer i kommersiell drift:

"Nya reaktorer blir förmodligen mindre än dagens och fler behövs."

Vidare vill de att Energi­myndigheten ska beskriva vad som krävs för att uppnå klimat­målen, "även om det inkluderar kärnenergi".

"Ett snabbspår"

I nästa budget ska de fyra partierna tillsätta resurser till Strålsäkerhets­myndigheten för att ta fram ett regelverk för ny kärnkraft.

"Myndigheten bör även uppdras att ta fram ett snabb­spår för att acceptera typ­godkännanden av reaktorer, system och komponenter från länder jämförbara med Sverige", står det.

Enligt Kristersson har de fyra partierna länge legat nära varandra inom energipolitiken varför det var enkelt att enas om förslagen.

– Våra fyra partier har under en längre tid tyckt att avvecklingen av kärnkraften är ansvarslös.

Bråttom med regler

Annons

Vinterns höga elpriser har ytterligare klargjort att man står vid ett vägskäl när det gäller energipolitiken, enligt Kristersson.

Men det kan dröja många år innan Sverige kan ha ny kärnkraft i gång.

– Det finns inga snabba lösningar. Det kommer att ta ett antal år, oavsett om man väljer vindkraft som vi anser inte kommer att räcka, eller kärnkraft, säger Kristersson som därför anser att det är bråttom att ändra reglerna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons