Annons
Nyheter

Rejäl ökning av antalet fuskande studenter

Allt fler studenter på svenska universitet och högskolor stängs av för fusk. På bara några år har antalet avstängda studenter mer än fördubblats.
Utbildning • Publicerad 14 februari 2023
Under pandemin blev det vanligare med fusk på landets universitet och högskolor. Arkivbild.
Under pandemin blev det vanligare med fusk på landets universitet och högskolor. Arkivbild.Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Fusket på universitet och högskolor ökar för varje år. Enligt Universitetskanslerämbetet (UKÄ) stängdes 1 057 studenter i Sverige av 2018 för att ha fuskat, skriver Sundsvalls Tidning. 2021 var det 2 596 studenter.

Mittuniversitetet är ett av universiteten där fusket har ökat kraftigt. Förra året stängdes 73 studenter av för fusk medan det 2018 bara var nio studenter som stängdes av.

Annons

Varför fusket har ökat kan ha med pandemin att göra.

– Då fick många examinationer flyttas från examenssalar till hemmen och då har man kunnat använda sig av tekniska hjälpmedel. Google fungerar ju alldeles utmärkt, säger Arne Wahlström, chefsjurist på Mittuniversitetet, till Sundsvalls Tidning.

Men trots att undervisningen i stort sett gick tillbaka till det normala under förra året fortsatta fusket att öka.

– Man kan spekulera i om studenter har vant sig vid ett beteendemönster som har skapat det här. Hela universitetssektorn blev tagen vid sängen under pandemin och man insåg, att nu är problemet med fusket ett riktigt problem.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons