Annons
Nyheter

Ful armgest väcker ilska i franska parlamentet

Frankrikes justitieminister Eric Dupond-Morettis beteende har föranlett en uppsträckning av självaste premiärministern – efter att han upprepade gånger använt en kränkande armgest i parlamentet.
Frankrike • Publicerad 8 mars 2023
Frankrikes justitieminister Eric Dupond-Moretti visade "bras d'honneur" till oppositionsledaren Olivier Marleix två gånger. Arkivbild.
Frankrikes justitieminister Eric Dupond-Moretti visade "bras d'honneur" till oppositionsledaren Olivier Marleix två gånger. Arkivbild.Foto: Michel Spingler/AP

Det var i tisdags som Dupond-Moretti vid två tillfällen visade "bras d'honneur" – en obscen armgest som i Frankrike är likvärdig med att "ge någon fingret" – till oppositionsledaren Olivier Marleix.

Såväl politiska motståndare som allierade fördömer Dupond-Morettis tilltag. Vissa går så långt som att kräva hans avgång.

Annons

Premiärministern Elisabeth Borne uttryckte sitt missnöje med justitieministerns beteende i ett telefonsamtal. Hon ska ha sagt att beteendet "inte har någon plats i parlamentet".

Marleix väckte Dupond-Morettis vrede genom att lista allierade till president Emmanuel Macron som utreds, har anklagats eller dömts för brott. I uppräkningen ingick även justitieministern som kommer att ställas inför rätta i ett fall rörande en intressekonflikt.

Dupond-Moretti har senare bett om ursäkt och säger att han ångrar gesten. Han tillägger att den inte riktats mot Marleix, utan mot "respektlösheten mot oskyldighetspresumtionen".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons