Annons
Nyheter

Fruktat däggdjur etablerat i Skåne

Den tuggar skoningslöst i sig allt från kablar till isolering i bilar och hus.
Den fruktade stenmården trivs här – och har nu lyckats etablerat sig i Skåne, enligt nya studier från Högskolan Kristianstad.
Djur • Publicerad 15 juni 2021
Fruktad – och etablerad. Stenmården är här. Arkivbild.
Fruktad – och etablerad. Stenmården är här. Arkivbild.Foto: Matthias Rietschel/AP/TT

Artens skadegörelse har redan orsakat miljardkostnader i Europa. Att stenmården finns i Sverige är känt sedan tidigare. Två nya fynd av djuret har gjorts under våren i Bromöllatrakten, och sammanlagt har nu elva fynd, varav några döda djur, gjorts i nordöstra Skåne mellan 2014 och 2021.

Via dna-analyser av djuren slår studenterna fast att arten kan anses vara etablerad, enligt ett pressmeddelande från Högskolan Kristianstad.

Annons

"Resultaten visade ingen genetisk skillnad mellan de fyra kadavrens mitokondrie-dna. Detta innebär att de alla fyra härstammar från en gemensam anmoder och således är släkt. Exakt hur de är släkt ser vi inte men de härstammar från minst två olika kullar. Därmed har föryngring skett i området och arten är etablerad" säger Karin Wetterberg, student på Biologprogrammet vid Högskolan Kristianstad, i pressmeddelandet.

Studenternas kartläggningar visar dessutom att stenmården tar sig närmare bebyggelse jämfört med svenska skogsmården som den är släkt med.

Den för landet nya arten är ökänd för att orsaka enorma skador för samhället. Dels genom att påverka den biologiska mångfalden, dels genom skadegörelse som ytterst drabbar människor.

Arten har troligtvis tagit sig till Sverige med transporter från kontinenten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons