Frukt kan ge strokeskydd
Det bekräftar en stor studie vid Uppsala universitet.
I Uppsalastudien, där forskare undersökt sambandet mellan matvanor och hjärt-kärlsjukdomar, deltog 75 000 personer, skriver Upsala Nya Tidning.
De som åt frukt och grönt fem–åtta gånger om dagen minskade strokerisken med 20 procent.
– Våra resultat talar för att det finns goda hälsoskäl att äta mycket äpplen och päron. De underbygger också Livsmedelsverkets rekommendation att äta frukt och grönsaker minst fem gånger per dag, säger professor Alicja Wolk vid Karolinska institutet till tidningen.
Flera tidigare studier har kommit till liknande resultat, men där har sambandet varit ännu tydligare. En nederländsk studie med 20 000 deltagare, publicerad i tidskriften Stroke häromåret, kom fram till att personer som åt mycket äpplen och päron, frukter med vitt kött, halverade risken att få stroke.
Även andra frukter och grönsaker minskar strokerisken. I en finländsk studie i höstas fann forskarna att de som åt mycket tomater, som innehåller den kraftfulla antioxidanten lykopen, löpte 55 procents mindre risk att insjukna i stroke. I studien, publicerad i tidskriften Neurology, ingick drygt 1 000 medelålders män.
30 000 drabbas varje år
Stroke, eller slaganfall som det kallades förr, är ett gemensamt namn på en hjärninfarkt eller en hjärnblödning med bestående symtom. Båda orsakar syrebrist i den del av hjärnan där skadan finns.
Symptom kan vara domningar, förlamning i ena sidan, talsvårigheter, synrubbningar, yrsel och svår huvudvärk.
Cirka 30 000 svenskar insjuknar i stroke varje år. Det är den tredje vanligaste dödsorsaken i västvärlden.
Ålder, rökning, depression, fysisk inaktivitet och diabetes är några riskfaktorer.