Annons
Nyheter

Frost väntas slå hårt mot Frankrikes vinskörd

De har tänt ljus och bränt höbalar. Franska vinproducenter har i desperation tänt tusentals eldar för att rädda sina skördar från vårfrosten – men branschen varnar för att årets produktion kommer att krympa i kylans spår.
Frankrike • Publicerad 11 april 2021
Vinodlare i Frankrike försöker med hjälp av eld skydda skördarna från frost.
Vinodlare i Frankrike försöker med hjälp av eld skydda skördarna från frost.Foto: Jeff Pachaoud/AFP/TT

Hela sluttningar har lysts upp och skapat vackra skådespel mot natthimlen. Men eldarna har inte tänts för att ge ögat en fest – utan är en gammal teknik som används för att skydda de första späda skotten från vinrankor och fruktträd från vårkylan.

Den senaste tiden har temperaturen krupit under nollan runt om i Frankrike, vilket har skapat panik i bland annat den bördiga Rhônedalen i sydöst. Kylan har drabbat en stor del av landets vingårdar och kommer att innebära att årets produktion minskar, varnar producentförbundet CNIV.

Värsta på årtionden

Annons

Frankrikes vinbönder får nästan räkna med att vårfrosten kommer att slå hårt mot deras skördar vart tredje eller fjärde år men CNIV beskriver årets köldknäpp som den värsta på årtionden. Kylan riskerar också slå särskilt hårt mot grödorna eftersom det tidigare milda vädret tidigt har fått knopparna att trivas och svälla.

– Vi vet redan nu att vi kommer att ha en liten skörd 2021, säger Jean-Marie Barillere, chef för den europeiska vinhandelsgruppen CEEV, till nyhetsbyrån AFP.

Enligt Barillere har frosten påverkat omkring 80 procent av Frankrikes vingårdar.

– Arborister och vinodlare har haft en mörk vecka, säger han och tillägger att det kommer att ta tid att sammanställa exakt hur stora konsekvenserna kommer att bli.

I Bordeaux har producentorganisationen CIVB sagt att vårfrosten "alldeles säkert" kommer att påverka 2021 års skördevolymer allvarligt. Regionen minns med fasa aprilvädret för fyra år sedan, som fick en av fem producenter att förlora över 70 procent av sin skörd.

Frosten gjorde 2017 till det sämsta året för den franska vinproduktionen hittills.

"Står på spel"

Utanför Chablis, som är världskänt för sina torra viner, glödde morgonhimmeln orange tidigare i veckan. Där placerade vinmakaren Laurent Pinson ut mellan 300 och 600 paraffinljus bland stockarna i sin 14 hektar stora odling.

– Skörden står på spel under några nätter, en eller två eller tre, berättar han för nyhetsbyrån Reuters.

– Får vi ingen skörd blir det ingen försäljning och det betyder att det inte bli något vin för konsumenterna heller.

Eldandet ledde till att ett lager smog sänkte sig över de sydöstra delarna av Frankrike, inklusive Lyon, rapporterade lokala myndigheter i torsdags. Det är inte ovanligt, men årets luftföroreningar i frostens spår rapporteras vara värre än vad de brukar vara.

Annons

Företrädare för det regionala luftkvalitetsövervakningsorganet Atmo Auvergne-Rhône-Alpes har uppgett att jordbrukarna har rätten på sin sida, men framhåller också att de kanske borde överväga andra lösningar om kylan fortsätter att vara ett stort problem.

Vissa vinodlare använder redan fläktar eller värmare för att få bort frosten. Andra sprinklar vatten så att ett skyddande lager av is bildas runt de känsliga knopparna.

Ses som nödläge

Jordbruksminister Julien Denormandie har i fransk radio sagt att "betydande förluster" har rapporterats. Enligt honom kommer regeringen att betrakta situationen som ett nödläge och skattelättnader såväl som stöd från banker och försäkringsbolag kan bli aktuellt.

Denormandie beskriver en exceptionell situation där inte bara vingårdar har drabbats, utan också grödor som betor och raps i såväl norra som sydöstra Frankrike.

Fakta: Franska viner

Frankrike är en av världens största vinproducenter och fransmännen hör till världens flitigaste vinkonsumenter. På senare tid har dock såväl konsumtion som produktion minskat kraftigt.

En av Frankrikes stora tillgångar är klimatet, som varierar från relativt varmt till relativt svalt.

De olika druvsorterna är av avgörande betydelse för vinernas karaktär. De franska vinodlarna har lyckats få fram några av de mest högklassiga sorterna. Till storheterna hör rödvinsdruvorna Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Grenache och Gamay samt vitvinsdruvorna Chardonnay, Sauvignon Blanc, Sémillon och Chenin Blanc.

Källa: Nationalencyklopedin.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons