Annons
Nyheter

Frias för dubbeldråp i Ulricehamn: "Nödvärn"

En 22-årig man som hösten 2022 dödade två män som brutit sig in i hans lägenhet frias för dråp, meddelar Borås tingsrätt. Mannen anses ha agerat i nödvärn.
– Jag kommer definitivt att överklaga, säger åklagare Martin Svensson.
Brott • Publicerad 5 maj 2023
Lägenheten i centrala Ulricehamn där dramat utspelade sig i höstas.
Lägenheten i centrala Ulricehamn där dramat utspelade sig i höstas.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Tingsrätten anser att mannen förvisso använt oförsvarligt mycket våld, men att han befann sig i en "väldigt allvarlig hotsituation" och att han sannolikt reagerade så starkt att han "inte kunnat besinna sig".

"Hans gärning ska därför vara fri från ansvar i enlighet med reglerna i (...) brottsbalken om nödvärnsexcess", skriver tingsrätten i domen.

Annons

"Tingsrätten har, när det gäller dråpåtalet, ansett det visat att 22-åringen varit så trängd och rädd, att han inte haft någon tid att överväga alternativ eller handla annorlunda. Trots den väldigt olyckliga utgången anser vi att han ska gå fri", säger rådman Niina Andersson i ett pressmeddelande.

Kommer överklaga

Åklagare Martin Svensson säger till TT att han kommer att överklaga domen till hovrätten.

– Om man väger in samtliga omständigheter så tycker jag att det är för mycket våld som utövats, säger han.

– Det här är en juridisk bedömning av nödvärnsrättens gränser, och den ställs verkligen till sin spets i det här ärendet. Jag accepterar att han befunnit sig i en situation där han haft rätt att utöva nödvärn, det handlar snarare om hur mycket nödvärn han har haft rätt att utöva i situationen.

Narkotikakonflikt

Enligt åklagaren ligger en konflikt om narkotikahandeln i Ulricehamn bakom dramat som utspelade sig en natt i mitten av september förra året.

Två unga män klättrade då upp till en balkong på andra våningen i ett flerfamiljshus i centrala Ulricehamn. Samtidigt försökte ytterligare personer ta sig in i lägenheten via trapphuset.

Sedan männen krossat rutan till balkongdörren och tagit sig in i lägenheten uppstod ett tumult som slutade med att båda dödades.

Lägenhetsinnehavaren, som beväpnat sig med en kniv, misstänktes först för mord men åtalades senare för två fall av dråp. Han har erkänt att han dödat de båda männen, men hävdat att han agerat i nödvärn.

Åklagaren begärde under rättegången att mannen skulle dömas till sju års fängelse. Han släpptes dock senare ur häktet i väntan på dom.

Flera döms

Lägenhetsinnehavaren döms till fängelse för narkotikabrott, men straffet anses enligt domen verkställt med hänsyn till att han suttit häktad sedan i höstas.

Annons

Tre personer, två unga män och en kvinna, döms för inblandning i rånförsöket mot mannen.

En man i 20-årsåldern döms för misshandel och försök till rån till fängelse i 2 år och 6 månader. En annan, som var 17 år vid tiden för händelsen, döms för försök till rån till ungdomsövervakning i 9 månader.

Kvinnan, även hon i 20-årsåldern, döms till skyddstillsyn och två månaders fängelse för medhjälp till rånförsök.

Fakta: Detta har hänt

Natten till den 14 september 2022 klättrade två unga män upp till en balkong på andra våningen i ett flerfamiljshus i centrala Ulricehamn.

De krossade rutan till balkongdörren och tog sig in i lägenheten. Lägenhetsinnehavaren hade dock beväpnat sig med en kniv och dödade de båda männen.

Mannen var inledningsvis misstänkt för två fall av mord, men inför åtalet ändrade åklagaren rubriceringen till dråp. Enligt åtalet är misstankarna i andra hand synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Två andra personer som befann sig utanför lägenheten åtalades misstänkta för försök till grovt rån och rån. En ytterligare person åtalades för medhjälp till försök till grovt rån alternativt grovt skyddande av brottsling.

Lägenhetsinnehavaren åtalades utöver dråpmisstankarna även för narkotikabrott, sedan polisen hittat 13,8 gram kokain och 2,66 gram cannabisharts som han kastat ut från lägenheten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons