GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fransman hoppar av EU-grupp i protest mot L

Fransmannen Pascal Durand lämnar den liberala gruppen Renew Europe i EU-parlamentet med anledning av svenska Liberalernas samarbete med Sverigedemokraterna.
EU • Publicerad 30 november 2022
EU-parlamentet i Strasbourg. En fransk ledamot lämnar liberala Renew och sitter hellre med socialdemokrater i ett läge där svenska Liberalerna samarbetar med Sverigedemokraterna. Bilden togs i tisdags förra veckan.
EU-parlamentet i Strasbourg. En fransk ledamot lämnar liberala Renew och sitter hellre med socialdemokrater i ett läge där svenska Liberalerna samarbetar med Sverigedemokraterna. Bilden togs i tisdags förra veckan.Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

Efter mer än en månads överväganden har han kommit fram till att han inte "kan acceptera det oacceptabla".

– Det rör sig om en principsak. Jag kan inte gå med på att sitta tillsammans med dem som bildar allianser med extremhögern, säger Durand till tidningen Le Monde.

– Mina numera avlidna föräldrar, som var medlemmar av motståndsrörelsen, har ingjutit kampen mot extremhögern i mig.

Pascal Durand tillhör sedan 2019 den franske presidenten Emmanuel Macrons liberala parti La République en Marche (Republiken på väg). Durand har tidigare varit partiledare för det franska miljöpartiet De gröna (EELV), som han också representerade i sitt första val till Europaparlamentet 2014.

Framöver kommer han att sitta i den socialdemokratiska gruppen S&D.

Liberalernas EU-parlamentariker är Karin Karlsbro.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.