Annons
Nyheter

Frankrike i torkkris – poolförsäljning stoppas

Från och med den 10 maj förbjuds försäljningen av trädgårdspooler i en del av södra Frankrike. Orsaken är den torka och vattenbrist som drabbat området.
Frankrike • Publicerad 6 maj 2023
Från och med den 10 maj blir det, på grund av vattenkris, förbjudet att vattna trädgården, tvätta bilen och fylla poolen i Området Pyrénées-Orientales i södra Frankrike. Arkivbild.
Från och med den 10 maj blir det, på grund av vattenkris, förbjudet att vattna trädgården, tvätta bilen och fylla poolen i Området Pyrénées-Orientales i södra Frankrike. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Området Pyrénées-Orientales i södra Frankrike kommer från och med den 10 maj förklaras som ett "torkkris"-område, rapporterar BBC.

Försäljning av pooler förbjuds och det blir inte heller längre tillåtet att tvätta bilen, vattna trädgården eller fylla redan befintliga pooler.

Annons

Frankrikes minister för ekologisk omställning, Christophe Béchu, förklarar varför myndigheterna fattat beslut om att förbjuda poolförsäljningen:

– Det är för att förhindra att människor frestas att göra det som de faktiskt inte får göra ändå – det vill säga att fylla dem, säger ministern enligt BBC.

Han säger också att Pyrénées-Orientales är ett område som inte haft en hel dag med regn på mer än ett år och att det i en sådan kris är självklart att det vatten som finns endast ska användas som dricksvatten.

– Klimatförändringen är här och nu. Vi måste ta oss ur vår överflödskultur. Vi måste visa mycket mer återhållsamhet i hur vi använder de resurser vi har.

Ministern säger också att omkring 2 000 byar och städer i Frankrike riskerar att förlora sin vattenförsörjning i år. Förra året hade 1 000 kommuner allvarliga problem med vattentillgång.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons