GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Frankrike blockar infarter från Storbritannien

Franska fiskare ska stoppa färjetrafiken till tre hamnar i Engelska kanalen samt all godstransport genom tunneln mellan Frankrike och Storbritannien på fredag.
Frankrike • Publicerad 25 november 2021
Franska fiskare blockerar infarter från Storbritannien på fredagen i protest mot inskränkta fiskerättigheter. Arkivbild.
Franska fiskare blockerar infarter från Storbritannien på fredagen i protest mot inskränkta fiskerättigheter. Arkivbild.
Foto: Nicolas Garriga/AP/TT

Blockaderna beskrivs som ett "varningsskott" och är en protest mot att landets fiskerättigheter inskränkts sedan Storbritannien lämnade EU.

London svarar på hotet med irritation:

– Det är upp till Frankrike att se till att det inte förekommer olagliga åtgärder, och att handeln inte påverkas, sade premiärminister Boris Jonsons talesperson på torsdagseftermiddagen.

Tvisten länderna emellan har pågått i flera månader och kan leda till ett fullskaligt handelskrig. Meddelandet om aktionerna kom dagen efter det att minst 27 migranter drunknade på Engelska kanalen, vilket lett till ytterligare komplikationer i relationen mellan Frankrike och Storbritannien.

Frankrike har sedan tidigare hotat med att förbjuda brittiska fartyg att lasta av sin fångst vid franska hamnar och att noga inspektera all brittisk import.

Men landets president Emmanuel Macron har tidigare velat avvakta med de hårda åtgärderna och i stället ge dialog mellan länderna en chans. Samtalen mellan Frankrikes EU-minister och Storbritanniens brexit-minister har ännu inte lett till något genombrott.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.