Nyheter

Frän intern kritik mot Juholt

Sällan har en ledande partiföreträdare så öppet och hårt kritiserat sin partiledare som kommunalrådet Anders Johansson (S).
Nyheter • Publicerad 15 november 2011
Håkan Juholt har det återigen kämpigt.
Håkan Juholt har det återigen kämpigt.Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

– Det hade varit bra om partiordföranden hade kunnat säga något klargörande, säger han om Håkan Juholt.

Anders Johansson är kommunalråd i Sigtuna och ledamot i partistyrelsen. Han är mycket upprörd över och kritisk till Håkan Juholts insatser i Ekots lördagsintervju.

Han anser att Juholt på en rad områden svajade och gav oklara besked. Särskilt upprörd är han över att Juholt försökt "läxa upp public service och SVT" för deras sätt att arrangera partiledardebatter.

– När vi är i fritt fall i opinionen och har det sämsta läget sedan 1920-talet, ska vi då ha en match med Sveriges Television, när vi mer än någonsin behöver komma ut med vår information? Det är ju inte klokt, säger Johansson till TT.

Missade chansen

Han är också särskilt kritisk till att Juholt missade möjligheten att utnyttja den hårda kritiken mot den privata äldrevården.

– Det är ju opinionsmässigt ett drömläge för oss att sätta dit Moderaterna och Kristdemokraterna i den här frågan. Det är ansvaret för vanvården det ska handla om, inte om en teknisk diskussion om var gränsen mellan riskkapitalbolag och bolag går.

– Jag tycker inte att den socialdemokratiske partiordföranden kunde reda ut vad som är vår politik i denna väldigt aktuella fråga, säger Anders Johansson.

Men hans hårda utfall fick på tisdagen inget offentligt stöd från andra socialdemokrater. Håkan Juholt säger själv om kritiken:

– Jag recenserar inte ledamöter i den socialdemokratiska partistyrelsen. Därför kommenterar jag inte heller detta. Ekointervjun lyfte fram många viktiga frågor, bland annat att vi inte tycker att det är acceptabelt med stora vinstuttag i välfärdssektorn. Det fick jag fram väldigt tydligt.

Otydlig och svajig

Enligt Anders Johansson handlar det dock om ett rent förfall i partiet för närvarande.

– Det kan inte beskrivas på något annat sätt. Vi ska vara ett 40 procentsparti, vi ska aspirera på regeringsmakten, vår partiordförande ska bli statsminister, och så går det på det här sättet, säger Johansson.

Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap tolkar kritiken som att Juholt-affären inte gått över.

– Det verkar som om det fanns personer inom partiet som var ute efter honom och inte bara journalister och skadeglada allianspolitiker, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.