Annons
Nyheter

Fortsatt kräftgång för L och KD

Politik • Publicerad 3 augusti 2023
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), statsminister Ulf Kristersson (M) samt arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) leder regeringspartierna. SD är stödparti. Arkivbild.
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), statsminister Ulf Kristersson (M) samt arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) leder regeringspartierna. SD är stödparti. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Både Liberalerna och Kristdemokraterna fortsätter att gå dåligt i opinionen, enligt en ny mätning från SVT/Kantar Public.

Båda partierna får 3,2 procent i väljarstöd, en bit under riksdagsspärrens fyra procent. De låg båda under spärren även i SCB:s mätning i juni.

Annons

Det är annars små förändringar i opinionen och Socialdemokraterna är ohotat största parti, nu närmast dubbelt så stora som Moderaterna – 38,0 procent respektive 19,2. Moderaterna kan glädjas åt att de är större än Sverigedemokraterna, som får 18,1 procent i undersökningen.

Oppositionen är nu sammantaget elva procentenheter större än regeringsunderlaget.

– Jag tror att vi kan knyta det till den här utrikespolitiska diskussionen, och också förtroendet för Magdalena Andersson och förtroendet för Ulf Kristersson, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Public till SVT.

Fakta: Väljaropinionen

Läget i opinionen i augusti 2023 enligt SVT/Kantar Public. Antalet webbaserade intervjuer är 3 077 och mätperioden var 17–30 juli.

V: 7,6

S: 38,0

MP: 4,8

C: 4,3

L: 3,2

KD: 3,2

M: 19,2

SD: 18,1

Källa: SVT, Kantar Public

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons