Annons
Nyheter

Fortsatt högtryck i tjänstesektorn

Ekonomi • Publicerad 3 februari 2022
Slopade restriktioner kan få bättre fart på krognäringen. Arkivbild.
Slopade restriktioner kan få bättre fart på krognäringen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tillväxten i tjänstesektorn består, även om den inte gäller överallt i coronahärjningarnas spår. Inköpschefsindex för tjänstenäringarna steg i januari till 68,6, den femte högsta nivån i indexets historia, från 67,4 i december.

"Uppgången var bred och kan få ytterligare stöd framöver när restriktionerna dras tillbaka och smittspridningen av omikron minskar, vilket delvis avspeglas i tjänsteföretagens expansiva affärsplaner", skriver ekonomen Jörgen Kennemar på Swedbank som står bakom analysen.

Annons

Delindexet för insatsvarupriser steg till höga nivåer, vilket pekar på att tjänsteföretagen kan komma att vilja kompensera sig med höjda priser i nästa led, enligt Kennemar.

Ett index över 50 anses tyda på tillväxt. Indexet som bygger på intervjuer med inköpschefer fungerar som en temperaturmätare för ekonomin.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons