Annons
Nyheter

Fortsatt förtroende för Finlands regering

Efter en stormig politisk sommar stod hela tre förtroendeomröstningar på agendan för de finländska riksdagsledamöterna under fredagen.
I omröstningarna fick såväl landets regering som två ministrar fortsatt förtroende.
Finland • Publicerad 8 september 2023
Finlands regering under ledning av statsminister Petteri Orpo (Saml) får fortsatt förtroende.
Finlands regering under ledning av statsminister Petteri Orpo (Saml) får fortsatt förtroende.Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva via AP/TT

Både finansminister Riikka Purra, tillika ordförande för nationalistiska Sannfinländarna, och partikollegan näringsminister Wille Rydman får fortsatt förtroende av den finländska riksdagen.

Det får även landets regering som helhet efter fredagens tre förtroendeomröstningar, skriver Yle.

Biaudet röstade blankt

Annons

Eva Biaudet från Svenska folkpartiet (SFP) valde att rösta blankt gällande förtroendet för de två ministrarna. SFP har varit kritiskt till samarbetet med Sannfinländarna från början. Hon var dock ensam företrädare för ett regeringsparti att inte rösta med regeringslinjen.

– Jag ville markera att förtroende behöver förtjänas och jag tycker inte att de i tillräckligt hög grad har tagit avstånd från sin tidigare politik och sina utspel, sade Biaudet efter omröstningen, enligt Yle.

Sannfinländarna kritiserar Biaudet och kallar det för en "överträdelse". Statsminister Petteri Orpo valde att i en kommentar till resultatet att fokusera på att regeringen fick fortsatt förtroende av landets riksdag.

Det tre misstroendeförklaringarna hade lämnats in av oppositionspartierna i protest mot det åtgärdspaket mot rasism som förra veckan presenterats av landets regering – och som oppositionen tycker är otillräckligt, skriver Hbl.

Rasistiska blogginlägg

Under de senaste månaderna har det också har stormat rejält kring den finländska regeringen, som leds av statsminister Petteri Orpo från Samlingspartiet. Framförallt har tidigare uttalanden av rasistisk karaktär från ministrar från Sannfinländarna väckt stor uppmärksamhet.

Bland annat har 15 år gamla rasistiska texter på en blogg av Riikka Purra dykt upp i offentligheten.

Även hennes partikollega Wille Rydman har i tidigare inlägg på sociala medier och i privata meddelanden uttalat sig grovt rasistiskt.

I fredagens omröstningar fick Rydman förtroende med rösterna 106–65 och Purra med rösterna 104–65. Regeringen fick riksdagens förtroende med rösterna 106–61.

Fakta: Skandalerna som skakat regeringen

Tio dagar efter att Petteri Orpos regering tillträtt avgick Sannfinländarnas näringsminister Vilhelm Junnila efter anklagelser om kopplingar till högerextremism. Dessutom framkom oklarheter om hans utbildning och påstådda företagsverksamhet.

Strax därefter anklagades ett par av Junnilas partikollegor, bland annat inrikesminister Mari Rantanen, för att tro på en högerextrem konspiration som går ut på föreställningen om att ett medvetet "folkutbyte" pågår.

Kort därpå gjorde Sannfinländarna ett nytt – kontroversiellt – val av näringsminister, eftersom Wille Rydman, tidigare samlingspartist, bara för ett år sedan anklagades för upprepade fall av sexuella trakasserier och olämpligt beteende mot minderåriga flickor.

Riktigt hårt har det stormat kring regeringen efter att finansministern och Sannfinländarnas Riikka Purras gamla rasistiska bloggtexter publicerades. Efter påtryckningar tvingades hon be om ursäkt för texterna – och alla regeringspartier skrev under ett uttalande om nolltolerans mot rasism.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons