Annons
Nyheter

Fortsatt användning av glyfosat föreslås

Bekämpningsmedlet glyfosat lever upp till lagkraven – medlet bör få användas även framöver. Det anser en utvärderingsgrupp från fyra EU-länder vill inte stoppa användningen inom EU framöver.
Miljö • Publicerad 15 juni 2021
En utvärderingsgrupp föreslår att ogräs ska få bekämpas med glyfosat i EU. Arkivbild.
En utvärderingsgrupp föreslår att ogräs ska få bekämpas med glyfosat i EU. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

EU-godkännandet för bekämpningsmedlet glyfosat, som bland annat ingår i ogräsbekämpningsmedel som Roundup, går ut 2022.

Den verksamma beståndsdelen är bland de mest använda bekämpningsmedlen i världen, men dess inverkan på djur och växter är starkt omdiskuterat. I Sverige finns begränsningar för användningen av medlet.

Annons

Nu har EU låtit en utvärderingsgrupp med experter från fyra EU-länder undersöka medlets påverkan och komma med förslag till hur medlet ska få brukas i framtiden.

Gruppen har kommit fram till att medlet lever upp till gällande lagkrav, och föreslår nu att det ska få fortsatt godkännande inom EU.

"Vi har gjort en omfattande vetenskaplig utredning av miljöeffekter och vilken påverkan som kan finnas på människor och djurs hälsa" skriver Katarina Lundberg, enhetschef på svenska Kemikalieinspektionen som är en av de deltagande myndigheterna, i ett pressmeddelande.

Gruppens slutsats är att rätt hanterat kan medlet användas utan att det uppstår oacceptabla risker.

Det definitiva beslutet fattas av EU.s medlemsländer.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons