Annons
Nyheter

Företagsbot efter olycka med 177-gradig olja

Arbetsplatsolycka • Publicerad 4 januari 2023
Arbetsgivaren döms till 200|000 kronor i företagsbot sedan en anställd fått het frityrolja över foten. Arkivbild.
Arbetsgivaren döms till 200|000 kronor i företagsbot sedan en anställd fått het frityrolja över foten. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En anställd fick 177-gradig olja på foten i samband med fritering av kyckling på snabbmatsrestaurangen Max i Växjö. Nu ska restaurangkedjan betala 200 000 kronor i företagsbot, rapporterar lokala medier. Åklagaren bedömer det som ett arbetsmiljöbrott.

Den anställde behövde efter olyckan genomgå hudtransplantation och vara sjukskriven i en månad.

Orsaken var att olja svämmade över ur en balja på golvet som var till för att samla upp filtrerad olja. Efter olyckan har det visat sig att det var fel på filterbaljan, bland annat hade den slitna hjul och plåtar och en feljusterad givare, skriver Smålandsposten. Med fungerande rutiner för löpande underhåll av fritösen hade olyckan sannolikt kunnat undvikas, enligt strafföreläggandet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons