Nyheter

Försvarsministern informerad

Försvarsminister Peter Hultqvist får fortlöpande information om insatsen som pågår i skärgården.
Nyheter • Publicerad 19 oktober 2014

– Vid lunch i dag hade jag en genomgång med överbefälhavaren och hans stab, säger Hultqvist till TT.

Han säger att han har fullt förtroende för det arbete som genomförs.

– Med den information som jag har fått gör jag bedömningen att de antagande Försvarsmakten har gjort är riktiga.

Han poängterar att underrättelseoperationen handlar om att klarlägga om det pågår eller har pågått en undervattensverksamhet i Stockholms skärgård.

Den pågående insatsen kommer att finnas med i en analys och bedömning av hur Sverige ska utveckla förmågan när det gäller liknande insatser i framtiden.

– Det handlar om vad det är för kapacitet vi måste ha.

Formerna för analysen är inte klara ännu.

– Jag tycker man ska värdera det arbete som nu har utförts och ta till sig de styrkor och eventuell förbättringspotential som finns, säger Peter Hultqvist.

Allan Widman (FP), ordförande i riksdagens försvarsutskott, har tidigare sagt att i försvarsberedningens rapport som kom i maj togs det inte tillräcklig ekonomisk höjd för händelser som denna.

– Vi måste ständigt titta på hur vi utformat bland annat incidentberedskapen. Det kan vara så att behoven kan skifta från tid till annan, säger Peter Hultqvist.

– Jag kan bara konstatera att den här operationen nu genomförs utifrån konkret information som Försvarsmakten har fått och den görs på ett seriöst sätt. Det visar ju att vi har en förmåga.

Hultqvist säger att det i dag inte finns något verifierat om något särskilt land som skulle kunna ligga bakom en eventuell undervattensverksamhet.

– Den operation som äger rum nu syftar till att ta reda på om det pågår eller har pågått någon form av undervattensverksamhet.

Under söndagen har Hultqvist informerat regeringen om situationen vid ett regeringssammanträde som var bestämt sedan tidigare.

Han har även bokat in ett möte med ordförande och vice ordförande i riksdagens försvarsutskott på måndagen.

– Det är rimligt i ett sådant här läge att jag har ett möte och jag ska även träffa försvarsutskottet på tisdagen för att delge regeringens syn på saken.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.