Annons

Försvarsmakten ratar Oboy och Marabou

Nu är det slut med Oboy och Marabouchoklad inom Försvarsmakten. Beslutet kommer efter det att livsmedelsjätten Mondelez hamnat på Ukrainas svarta lista.
– Det är självklart allvarligt och det är därför vi nu beslutat att inte längre ta emot leveranser av Mondelez produkter, säger pressekreterare Guna Graufelds.
Ekonomi • Publicerad 13 juni 2023
Livsmedelsjätten Mondelez har hamnat på Ukrainas svarta lista.
Livsmedelsjätten Mondelez har hamnat på Ukrainas svarta lista.Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Flera stora bolag har den senaste tiden bojkottat varumärken som Oboy, Marabou och Philadelphia efter det att ägaren Mondelez hamnat på Ukrainas svarta lista. De senaste åren har bolaget bidragit med höga skatter till den ryska statskassan.

Nu följer svenska Försvarsmakten efter.

Annons

– Det senaste året har vi stöttat Ukraina på olika sätt och det här är ytterligare ett sätt för oss att stötta dem, säger pressekreterare Guna Graufelds vid Försvarsmakten.

I myndighetens avtal för livsmedelsprodukter finns möjlighet att byta ut specifika produkter, som Försvarsmakten nu gör. Processen påbörjades under förra veckan.

– Jag har inget lagersaldo, men vi kommer använda upp det vi redan har. Vi kommer inte att slänga eller kassera produkterna eftersom det inte är bra ur ett hållbarhetsperspektiv. Men vi kommer inte köpa in nya produkter, säger Grausfelds.

Samtidigt fortsätter bojkotten att växa på fler håll. På tisdagen meddelar även Stena Line att färjerederiet ansluter till skaran, rapporterar GP.

Från och med tisdag kommer Stena Line, som trafikerar 39 färjor över hela Europa, inte att göra några nya inköp från Mondelez.

– Stena Line har fattat beslut om att stoppa alla inköp från Mondelez så länge som företaget fortsätter med sina kommersiella aktiviteter på den ryska marknaden, säger Stefan Elfström, kommunikatör på Stena Line till tidningen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons