Annons
Nyheter

Försvaret kritiskt till sparförslag

Det nya insatsförsvaret ska tillföras två miljarder kronor för att kunna vara klart 2014. Men Försvarsmakten är kritisk till åtgärder som föreslås för att få fram pengarna.
Nyheter • Publicerad 12 april 2011

– Vi kan äventyra insatsorganisationens genomförande med den här typen av åtgärder, säger Försvarsmaktens generaldirektör Ulf Bengtsson.

En utredning, beställd av regeringen, föreslog i förra veckan hur man ska frigöra 2,4 miljarder kronor från den stödverksamhet som finns kring försvaret. Pengarna ska användas till det nya insatsförsvaret som ska vara på plats 2014.

Annons

Full kontroll

Mest kritisk är Försvarsmakten mot att överföra logistikförbandet, FMLOG, till Försvarets materielverk. Uppåt 700 tjänster tros kunna sparas.

FMLOG ansvarar bland annat för arméns, flygets och marinens verkstäder och underhåll. Bengtsson påpekar att Försvarsmakten vill ha full kontroll över den verksamheten, eftersom den är viktig för de soldater och sjömän som riskerar sina liv i olika insatser.

Försvarsmakten menar att man själv klarar av att rationalisera logistikverksamheten, men ifrågasätter samtidigt behovet av en så stor omorganisation för att frigöra pengar. Bengtsson hävdar att utredningen är oklar när det gäller hur stor del av de 2,4 miljarderna som redan sparats in, hur redan fastlagda sparplaner ser ut i berörda myndigheter och vad det återstående sparbetinget är.

– Det går därmed inte att säga något om vad organisationsförändringen leder till för besparingar. Är den nödvändig eller icke nödvändig att göra? säger Bengtsson.

Tillräckligt

Utredaren Jan Segerberg menar att utredningen är tillräckligt tydlig. Han tror inte heller att det är lämpligt att Försvarsmakten tar på sig att effektivisera logistikverksamheten, samtidigt som den måste fokusera på den nya insatsorganisationen.

Regeringen ska i budgeten i höst ge besked om hur miljarderna ska frigöras för att överföras till insatsorganisationen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons