GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Försvaret får PFAS-fri släckvätska

Miljö • Publicerad onsdag 16:09
Flygvapnet ska i år få leveranser av PFAS-fri släckvätska. Arkivbild.
Flygvapnet ska i år få leveranser av PFAS-fri släckvätska. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

I år ska flygvapnet få nya brand- och räddningsfordon - liksom PFAS-fri släckvätska, skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

PFAS är en grupp av tusentals syntetiskt framställda kemikalier och har kallats "vår tids värstingkemikalier". Det finns i allt från skidvalla till smink och brandskum och kan spridas till miljön och människor.

Ett förslag ligger hos EU om att helt förbjuda PFAS inom unionen.

Försvarsmaktens leveranser väntas starta under andra kvartalet. Enligt myndigheten kommer de att höja verksamheten tekniskt och även minska miljöpåverkan.

För snart två år sedan beslutade Försvarsmakten att bara PFAS-fri släckvätska ska användas i de beställda fordonen. Försvarets materielverk fick i oktober 2021 uppdraget att upphandla vätskan.

Flygvapnet har beställt 22 räddningsfordon av typ II, som ska ersätta befintliga fordon.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.