Annons
Nyheter

Första partikelkrocken vid Cern

Forskarna vid Cerns experimentanläggning LHC är jublande glada över framgångarna efter återstarten av maskinen i helgen.
Nyheter • Publicerad 24 november 2009

På måndagen genomfördes de första partikelkollisionerna.

– De första tre dagarna har enligt min åsikt varit en enorm framgång. Vi har visat att LHC-maskinen är i superb kondition när det gäller kvaliteten på strålarna, säger Steve Myers, chef för acceleratorerna vid Cern, en internationell europeisk forskningsorganisation i vilken bland annat Sverige är medlem.

Annons

På måndagen cirkulerade för första gången två strålar av sub-atomära partiklar i motsatt riktning i den 27 kilometer långa experimenttunneln på gränsen mellan Schweiz och Frankrike.

Därmed blev anläggningen redo för sin första partikel-"krock". Redan på kvällen meddelade forskarna att minst fyra kollisioner åstadkommits under dagen.

"Det är en stor bedrift att ha kommit så här långt på så kort tid", sade Cerns generaldirektör Rolf Heuer i ett uttalande.

Syftet med anläggningen är att under de kommande tio till femton åren studera sådana kollisioner, och ur de spår som då bildas hoppas fysikerna kunna klarlägga några av de största mysterierna kring universums tillblivelse.

Anläggningen tros redan vid årsskiftet nå upp till en energinivå större än någon som provats tidigare, men ska i slutet av nästa år nå en energinivå som ligger fem gånger högre än så. Anläggningen har tagit 20 år att bygga, till en kostnad av omkring 40 miljarder kronor.

När anläggningen kan börja leverera nya forskningsdata är ännu oklart.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons