Annons
Nyheter

Försökte sparka skyddsombud tre gånger – stäms

Ett industriföretag i Västra Götaland har försökt att sparka ett skyddsombud tre gånger. Nu stämmer fackförbundet IF Metall företaget i Arbetsdomstolen, rapporterar Arbetet.
Ekonomi • Publicerad 9 maj 2023
IF Metall har gått till Arbetsdomstolen och kräver totalt en miljon kronor i skadestånd av industriföretaget. Arkivbild.
IF Metall har gått till Arbetsdomstolen och kräver totalt en miljon kronor i skadestånd av industriföretaget. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

Kravet omfattar 600 000 kronor i skadestånd till mannen, ersättning för inkomstbortfall samt skadestånd på 400 000 kronor till facket.

Skyddsombudet har sedan han valdes till uppdraget sommaren 2021 knappt fått delta på inspektioner, skyddsronder och arbetsmiljömöten, skriver Arbetet.

Annons

Företaget har vid olika tillfällen försökt att säga upp honom av personliga skäl och på grund av arbetsbrist. Skyddsombudet har även omplacerats med hänvisning till samarbetssvårigheter.

Enligt mannens juridiska ombud har företaget uttryckt att de vill ha ett mer neutralt skyddsombud.

Han är nu sjukskriven och uppsagd, och säger sig inte förstå varför företaget vill bli av med honom.

"I stället för att kunna fokusera på att återhämta mig och återgå i arbete så har uppsägningen fått mig att må ännu sämre. Det är stressigt och tar mycket energi", skriver han i ett mejl till Arbetet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons