Annons
Nyheter

Förslag: Skyldighet att polisanmäla elever

Regeringen vill utreda om skolpersonal ska bli skyldiga att enligt lag polisanmäla elever som misstänks för brott. De vill även göra det olagligt för obehöriga att vistas i skolans lokaler. Enligt skolminister Lotta Edholm (L) kan det handla om att låsa skolans dörrar.
Brott • Publicerad 9 februari 2023
Skolminister Lotta Edholm (L). Arkivbild.
Skolminister Lotta Edholm (L). Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter mordet i Malmö förra året där en 18-årig elev dödade två lärare tillsattes en utredning, för att få fram förslag till åtgärder för att förbättra arbetet med säkerhet i skolväsendet.

Regeringen skriver nu i ett pressmeddelande att den vill utvidga uppdraget till utredaren för att tydliggöra skolornas brottsförebyggande roll.

Annons

Enligt förslaget ska personal bli skyldig att göra en polisanmälan om de misstänker eller vet att brott har begåtts inom eller i anslutning till skolans eller fritidshemmets verksamhet.

Polisen kan göra utredningar

– Skolan har ett väldigt viktigt brottsförebyggande arbete. För polisen kan ju göra utredningar även om personerna inte är straffmyndiga. När polisen tar ungdomarna utanför skolans värld, så kan en sådan här anmälan göra det tydligare till vad som har hänt kring den här personen, säger Lotta Edholm till TT.

Tanken är även att utredningen ska undersöka om det ska vara olagligt för obehöriga personer att uppehålla sig i skolan eller på skolområdet. Edholm betonar dock att skyldigheten till att anmäla till socialtjänsten ligger kvar.

Skolor kan ha låsta dörrar

– Skolor ska hållas stängda. Skolan har ett ansvar att obehöriga inte kommer in. Det kan exempelvis handla om låsta dörrar. Skolan är inte en allmän plats utan en plats för undervisning.

TT: Ska den här utredningen ses som ett tilltag mot gängbrottsligheten?

– Det är inte bara kopplat till gängkriminalitet. Det här problemet finns i många skolor, säger Lotta Edholm.

Regeringen förlänger nu utredningstiden till den 29 februari 2024.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons