Nyheter

Förslag om lärarlegitimation klart

En legitimation för lärare ska införas från 2012, föreslår regeringen.
Nyheter • Publicerad 18 oktober 2010

Enbart legitimerade lärare ska kunna få fast anställning och få sätta betyg, enligt förslaget som utbildningsminister Jan Björklund lade fram i dag.

För att få legitimation måste en lärare ha tagit examen och genomgått en introduktionsperiod på minst ett år.

Var femte lärare obehörig

Var femte lärare i den svenska skolan saknar i dag behörighet för att undervisa. Hälften av dessa är fast anställda – och de kommer att få behålla arbetet, enligt utbildningsminister Jan Björklund (FP).

– Där måste man respektera arbetsrätten. Men eftersom de inte längre får ge betyg, så sätter det press på kommunerna att ge dem fortbildning så att de blir behöriga, säger han.

När en legitimation införs tvingas också kommunerna att anstränga sig mer för att hitta utbildade lärare, anser Björklund.

– Nu kan det vara billigare att anställa obehöriga, vilket kan påverka hur mycket kommunerna anstränger sig. Det ändrar vi på när vi skärper kraven, säger han.

För att de nya reglerna inte ska ställa till problem för skolor med en stor andel obehöriga införs en treårig övergångsperiod. Under den tiden kan skolorna hinna utbilda sina obehöriga lärare.

Regeringens mål är att den nya legitimationen ska höja statusen på läraryrket, vilket ska få fler att vilja jobba som lärare.

– I dag är det lärarbrist, framför allt inom naturvetenskapliga ämnen, eftersom det lönar sig bättre att jobba i näringslivet, säger Jan Björklund.

Problem för mindre skolor

De skärpta kraven på behöriga lärare kommer att ställa till problem, framför allt för mindre skolor, anser Carl-Gustaf Stawström, kanslichef på Friskolornas riksförbund.

Friskolorna har en större andel obehöriga lärare jämfört med kommunala skolor.

Problemen kommer framför allt att uppstå vid betygssättningen, enligt Carl-Gustaf Stawström. Då måste en legitimerad lärare delta tillsammans med den obehörige.

– Tanken är att man bara ska ta in en godkänd lärare från rummet bredvid, men det är inte säkert att man har det i en mindre skola. Och i 99,9 procent av fallen är det den lärare som faktiskt har bedrivit undervisningen som har högst kompetens att bedöma vilket betyg en elev ska ha, säger han.

Han avvisar påståendet om att skolorna inte skulle anstränga sig för att hitta behöriga lärare.

– Jag tror att man i princip verkligen försöker rekrytera lärare med bra kompetens. Men många av våra medlemmar säger att det är svårt att hitta behöriga lärare som uppfyller de övriga anställningskraven. På små skolor är det också svårt att erbjuda heltidstjänster där en lärare är behörig fullt ut i alla ämnen, säger han.

Svårt att hitta behöriga

Maria Stockhaus (M), ordförande i utbildningsberedningen på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), tror också att skolor på mindre orter kan få svårigheter när den nya legitimationen införs.

– Om du har en jätteliten skola med elever från förskoleklass till år nio så blir det problem med att hitta lärare som har fullständig behörighet för alla åldrar, säger hon.

Hon tror inte att skolorna anstränger sig för lite för att hitta utbildade lärare.

– Däremot har lärarutbildningarna producerat lärare med konstiga ämneskombinationer. Därför har det varit svårt att matcha behörigheterna med tjänster. Sedan ser det olika ut i olika delar av landet – på vissa orter är det svårare hitta någon behörig, säger hon.

SKL håller ändå med om förslagets grundtanke.

– Det är en ambitionshöjning, vilket är bra. Högre kvalitet på lärare och undervisning är nyckeln till en bättre skola, säger Maria Stockhaus.

Får inte sätta betyg

Regeringens förslag innebär att endast legitimerade lärare får sätta betyg och bli fast anställda.

För att få legitimation krävs att läraren har en examen och har gått igenom en introduktionsperiod på minst ett år, motsvarande läkares AT-tjänstgöring.

Legitimationerna utfärdas av Skolverket. De kan dras in vid grov oskicklighet eller allvarliga brott.

Yrkes- och modersmålslärare omfattas inte av kraven på legitimation.

De nya reglerna börjar gälla år 2012.

(TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.