Annons
Nyheter

Förslag: Kommuner skyldiga förebygga brott

Landets kommuner ska få laglig skyldighet att kartlägga brottsligheten i sina områden och se vilka förebyggande åtgärder som kan vidtas. Det föreslås i en ny utredning.
Brott • Publicerad 16 juni 2021
Utredaren Ann-Sofie Hermansson presenterade på torsdagen utredningen "Kommuner och brott" där en ny lag föreslås som ska bekämpa brottsligheten.
Utredaren Ann-Sofie Hermansson presenterade på torsdagen utredningen "Kommuner och brott" där en ny lag föreslås som ska bekämpa brottsligheten.Foto: Pontus Lundahl/TT

– Det här är en fråga som är sannerligen högaktuell, sade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) på en pressträff i samband med att han tog emot en utredning om brottsförebyggande arbete i kommuner.

Utredningen, som heter "Kommuner och brott", har bland annat haft i uppdrag att föreslå hur ett lagstadgat kommunalt ansvar för det brottsförebyggande arbetet bör utformas.

Annons

– Kommunerna har helt avgörande uppgifter för att kunna lyckas med det brottsförebyggande arbetet, sade Morgan Johansson.

Ansvaret ska ligga på kommunledningen som minst vartannat år ska uppdatera kartläggningen och åtgärdsplanen. Tanken är att kommunerna ska kunna söka pengar hos Brottsförebyggande rådet för att få stöd till särskilda åtgärder.

Lagen som ska vara ett stöd till kommunerna men också få dem att känna ansvar, satsningen beräknas kosta 290 miljoner kronor om året och föreslås träda i kraft 1 januari 2023.

Enligt Morgan Johansson har förslaget starkt stöd i riksdagen.

Utredningsarbetet har letts av den särskilda utredaren Ann-Sofie Hermansson som konstaterade att förutsättningarna ser mycket olika ut runt om i landet.

– Det är ett "understatement", men det ser väldigt olika ut kommunerna emellan, säger hon.

Förslagen är en del i regeringens 34-punktsprogram med åtgärder mot gängkriminalitet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons