Annons
Nyheter

Forskningsröra om malariamedicin mot covid-19

Coronaviruset • Publicerad 5 juni 2020
Det är fortfarande oklart om biverkningar av läkemedlet hydroxiklorokin kan vara extra svåra hos patienter med covid-19. Arkivbild.
Det är fortfarande oklart om biverkningar av läkemedlet hydroxiklorokin kan vara extra svåra hos patienter med covid-19. Arkivbild.Foto: Rafiq Maqbool/TT

Den högt ansedda tidskriften Lancet har återkallat en studie som visade på ökad risk för hjärtproblem bland patienter som behandlas med malariamedicinen hydroxiklorokin mot covid-19. Det sker på begäran av tre av forskarna bakom studien. De hänvisar till att de inte kan gå i god för att det stora patientunderlaget, som har tagits fram av tredje part, är korrekt insamlat.

Lancetstudien fick WHO att tillfälligt avbryta försök med läkemedlet.

Annons

Risken för hjärtproblem är en väldokumenterad biverkan då hydroxiklorokin används som avsett, vid malaria och vissa autoimmuna tillstånd. Frågan är om risken är större för patienter med covid-19. Tidigare studier har pekat på det, och WHO vill att det utreds mer.

Samtidigt pekar allt fler studier på att hydroxiklorokin inte har någon gynnsam effekt vid covid-19. Det är inte heller fastställt att läkemedlet kan förebygga sjukdomen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons