Annons
Nyheter

Forskare vill att all fetma vaccinprioriteras

Vanlig fetma är en lika stor riskfaktor som diabetes och borde prioriteras högre i vaccinationskön.
Det uppger forskarna bakom en ny studie, rapporterar .
Coronaviruset • Publicerad 19 april 2021
All fetma borde prioriteras i vaccinationskön. Arkivbild.
All fetma borde prioriteras i vaccinationskön. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

För närvarande ingår människor med så kallad grav fetma – de som har ett kroppsmasseindex (BMI) på 40 eller högre – i fas 3 av Folkhälsomyndighetens riktlinjer för vaccinering mot covid-19. Precis som människor med diabetes och högt blodtryck.

Per Svensson, forskare och hjärtspecialist på Karolinska institutet och Södersjukhuset i Stockholm, har tillsammans med andra forskare genomfört en ny studie där man har tittat närmare på 1 000 covidpatienter som har fått respiratorvård. Enligt honom borde även de med fetma – ett BMI mellan 30–39,9 – prioriteras och ingå i fas 3.

Annons

– Det kan jag absolut tycka, att vanlig fetma borde ingå i den gruppen, utifrån våra fynd. De talar ändå tydligt för att fetma är en riskfaktor som alla de andra, och den är ju lika stark som diabetes, säger Per Svensson till Vetenskapsradion.

Folkhälsomyndighetens bedömning i frågan baseras främst på en brittisk studie av 17 miljoner människor, där diabetes konstateras som en viktigare faktor för svår infektion av covid-19 än måttlig fetma. Dessutom skulle en förändring i prioriteringslistan kunna sinka vaccinationsprocessen, enligt myndigheten.

– Vi vet att fetma inte ses som en riktig sjukdom av många människor. Och jag skulle vilja nu att Folkhälsomyndigheten ställer sig över sådana fördomar och faktiskt prioriterar upp fetma så att människor med fetma blir vaccinerade i fas 3, säger Joanna Uddén Hemmingsson, läkare från Svensk förening för obesitasforskning.

Fakta: Fetma och övervikt

Kroppsmasseindex, eller body mass index (BMI), är ett mått på förhållandet mellan kroppslängd och vikt som har tagits fram av Världshälsoorganisationen (WHO). Det ger en grov bild av en vuxen människas viktstatus.

BMI räknas ut genom att dividera kroppsvikten (kilogram) med kroppslängden (meter) i kvadrat.

Undervikt: BMI är under 18,5.

Normalvikt: BMI är 18,5–24,9.

Övervikt: BMI är 25–29,9.

Fetma: BMI är 30–39,9.

Grav fetma: BMI är 40 eller högre.

BMI tar inte hänsyn till hur stor del av kroppsvikten som utgörs av muskler respektive fett, eller hur fettet är fördelat i kroppen. Det kan leda till att exempelvis kroppsbyggare och elitidrottare får ett högt BMI som inte ger en rättvisande bild av deras hälsostatus. På motsvarande sätt kan mycket korta eller mycket långa personer få ett missvisande värde, och för barn fungerar formeln inte alls.

Källa: Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons