Annons
Nyheter

Forskare varnar för "rysk maffia"

Ryskspråkiga kriminella grupper är på väg att stärka sitt inflytande i Sverige. Enligt en ny forskarrapport har två maffialedare nyligen flyttat till Sverige, hävdar forskare i en ny rapport.
Nyheter • Publicerad 13 april 2011

– Vi har haft besök från och till från sådana här ledare, men de har aldrig valt att bosätta sig här tidigare. Det betyder någonting, naturligtvis. Det är inte bara vanliga ledare, det här är riktigt grovt kriminella som har en väldigt stark ställning i den kriminella världen, säger Walter Kegö, en av rapportförfattarna och med lång erfarenhet som polischef.

Lurar systemen

Annons

Jämfört med i många andra EU-länder är de ryskspråkiga kriminella grupperingarna små i Sverige. Men enligt rapporten från Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik kan det förändras. Walter Kegö varnar för att Sverige kan vara på väg att bli ett viktigare mål.

– Vi ser kanske en början till en hotbild växa fram i Sverige, om vi inte ser upp och bekämpar dem på ett effektivare sätt.

I Sverige fungerar grupperingarna från ex-sovjetiska områden delvis annorlunda än i många andra länder. Enligt Walter Kegö siktar de in sig på välfärdssystemet och pengarna som går att lura till sig från det.

– De är väldigt intelligenta och duktiga på att utnyttja naiviteten i Sverige, de utnyttjar systemen och ser till att få del av samhällets resurser. De möjligheterna har man inte i många andra länder.

Mer penningtvätt

– Man får till exempel räkna med att de använder det svenska banksystemet till penningtvätt mer och mer, det finns sådana indikationer. Vi är ganska dåliga på att bekämpa just penningtvätt, säger han.

Personal från Rikspolisstyrelsen har intervjuats för rapporten, men rikskriminalen vill inte kommentera uppgifterna i den.

– När det gäller slutsatser och frågor kring grupperingar så ger Rikskriminalpolisen inga som helst kommentarer. För att man ska kunna bedriva effektiv kriminalunderrättelse så måste man hålla mycket för sig själv, säger pressekreteraren Varg Gyllander.

Rapporten "Ryskspråkiga kriminella grupper i EU" ges ut av Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP) i Nacka. Svenska UD är en av institutets huvudsponsorer.

Enligt rapporten bedöms brottsorganisationer från de före detta sovjetiska länderna ha totalt upp till 300 000 medlemmar i EU-området.

Tyskland och Polen hör till de nationer där grupperna är mest utbredda utanför sina ursprungsländer.

Källa: ISDP (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons