Annons
Nyheter

Forskare: Risk att folk köper fejkmedicin

Det cirkulerar många låtsasmediciner mot covid-19 – samtidigt som allt fler försöker hitta och köpa skyddsprodukter på nätet. Därför måste informationen bli bättre, enligt fyra forskare.
Coronaviruset • Publicerad 16 april 2021
Människor riskerar att köpa bluffmediciner från fel källor i brist på tillgänglig information, varnar fyra forskare. Arkivbild.
Människor riskerar att köpa bluffmediciner från fel källor i brist på tillgänglig information, varnar fyra forskare. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

"Det gäller allt från undermåliga ansiktsmasker till sådant som utger sig för att vara godkända mediciner och vacciner", skriver forskarna på DN:s debattsida.

De har mellan juli förra året och januari genomfört fyra enkätundersökningar där det visat sig att andelen personer som sökte efter skydd mot covid-19 på nätet ökade, vilket andelen som sade sig ha köpt produkter via nätet också gjorde. Få av dessa sade sig ha sett efter om de handlade från auktoriserade apotek.

Annons

"Vår forskning om individers hälsobeteende visar att desperata människor med förhoppningar om botemedel kan hamna i medicinska gråzoner", skriver forskargruppen, som består av två etnologer, en tjänstevetare och en professor i allmänmedicin.

Socialt utsatta grupper i samhället och de som inte behärskar språket fullt ut kan ha svårt att ta del av myndigheternas information, poängterar de. Därför vill de att myndigheterna tydligt förmedlar hur man säkert finner skydd mot covid-19 och använder sig av fler kanaler, med människors skiftande livsvillkor och bakgrund i åtanke.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons