Annons
Nyheter

Forskare: Infrastrukturen klarar inte skyfallen

För andra gången på bara några månader ligger hela samhällen i sydöstra Australien under vatten.
Enligt Wright bidrar bristande infrastruktur och den snabba tillväxten i delar av landet till översvämningarnas förödande konsekvenser.
Australien • Publicerad 6 juli 2022
Den översvämmade bron över Hawkesburyfloden i Windsor i mars 2021.Foto: Gustav Sjöholm/TT
Samhället Windsor nordväst om Sydney översvämmades efter helgens skyfall.Foto: Mark Baker/AP/TT
Ian Wright är miljöforskare med inriktning på vattenfrågor vid Western Sydney University.Foto: Privat
Bron över Hawkesburyfloden i samhället Windsor har översvämmats tre gånger på 16 månader. Bild från i måndags.Foto: Mark Baker/AP/TT
Den översvämmade bron över Hawkesburyfloden i Windsor i mars i år.Foto: Emma Gyllestad/TT

Sydöstra Australien har sedan förra veckan drabbats av rikliga skyfall och delar av delstaten New South Wales har svämmats över. Igen.

– Många höll precis på och reparera sina bostäder efter den förra översvämningen. De drabbades först i mars i fjol, sedan i mars i år. Det var bara 16 veckor sedan sist, säger Ian Wright uppgivet.

Annons

Wright är miljöforskare med vattenfrågor som specialitet och arbetar vid Western Sydney Universitys campus i Hawkesbury, omkring sju mil nordväst om storstaden Sydney. Ett av de områden som har drabbats värst av ovädren.

Som ett badkar

Vattennivåerna i Hawkesburyfloden har bokförts i över 220 år, britterna kom till området på 1790-talet, och den senaste översvämningen är den tionde värsta som har uppmätts under den tiden, berättar Wright. Dalgången kring floderna Hawkesbury och Napean brukar beskrivas som ett badkar – ett brett och platt landskap som när vattennivåerna i floderna stiger snabbt kan drabbas av rejäla översvämningar.

– När det väl blir en översvämning så fylls det snabbt upp och blir som en stor insjö, säger Ian Wright.

Och nu är området översvämmat igen. Precis som det var i mars i år. Och i mars i fjol.

Dessförinnan inträffade den senaste stora översvämningen 1990.

– Vi hade 31 år utan stora översvämningar. Kunskapen (om översvämningar) försvinner ur det allmänna medvetandet. Man säger "ja det är en flodslätt, men det är lugnt floden svämmas inte över längre".

Otillräcklig infrastruktur

Klimatförändringar ses som en av orsakerna till att översvämningarna kommer oftare. Varmare luft binder mer vätska så den högre temperaturen medför mer extremväder, konstaterar Ian Wright.

– Klimatförändringarna är en realitet och kommer att påverka. Men Hawkesbury har också ett oregelbundet mönster och det var extremt lyckosamt att vi slapp översvämningar i 31 år. På samma sätt var det inte några allvarliga översvämningar mellan 1904 och 1956, säger han.

Hawkesbury-Napean ingår i ett av de områden runt Sydney som delstaten New South Wales under senare år har satsat på för att möta ett snabbt växande storstadsområde. Men Ian Wright menar att samhällena kring floderna inte är anpassade för riskerna. Man har byggt i mycket snabbare takt än vad infrastrukturen klarar av.

– Man borde inte ha gett tillstånd till så många byggen, säger han.

Annons

Vägarna, på många håll enfiliga och ofta dåligt underhållna, i ett område där man är helt beroende av bilen är under normala förhållanden otillräckliga, menar Wright.

– Infrastrukturen är en förutsättning för att vi ska kunna bo här i harmoni med naturen, säger han.

Nu, under skyfallen, eller som för några år sedan när omfattande skogsbränder härjade, är vägarna inte bara otillräckliga utan den bristande infrastrukturen innebär en livsfara, säger Wright.

– Vi behöver bättre, bredare vägar och högre broar för att kunna ta oss härifrån snabbt när vattnet stiger.

Mögel stort problem

Ian Wright är riktigt orolig över hur de översvämningsdrabbade invånarna ska klara sig den här gången. Många saknar dessutom försäkring mot översvämningar eftersom det helt enkelt är för dyrt.

Omkring 20 personer omkom i översvämningarna i News South Wales och granndelstaten Queensland i mars i år. Den senaste översvämningen har hittills inte varit lika dödlig.

Men ett problem nu är att det är vinter i Australien och relativt kallt. De senaste två översvämningarna inträffade i mars månad, då det är varmt ute. Nu med kallare temperaturer torkar bostäder och ägodelar inte ordentligt.

– Mögel är ett stort problem. Det kan orsaka många luftvägsproblem och det är dessutom många fall av influensa och covid nu. Jag oroas verkligen över att så många översvämningsdrabbade också har luftvägsproblem. Och ackumulerad stress över allt som händer, det slår också mot immunförsvaret. Jag tror att vi bara har förlorat ett liv i den här översvämningen, men jag skulle inte bli förvånad om vi förlorar många fler i förlängningen.

Fakta: Skyfall och översvämningar i sydöstra Australien

Kraftiga skyfall har drabbat Australiens östra delar sedan i helgen, med översvämningar som följd.

Räddningstjänsten i delstaten News South Wales ryckte bara under måndagsdygnet ut nära 400 gånger för att undsätta översvämningsdrabbade personer.

På onsdagen har omkring 85 000 personer i delstaten beordrats att lämna sina hem, eller vara beredda på att göra det. Tiotusentals hushåll är eller har varit utan el de senaste dagarna.

Enligt vädermyndigheten BOM fick delar av södra Sydneyområdet tidigare i veckan mer än 23 centimeter regn på 24 timmar – det motsvarar mer än 17 procent av det årliga snittet i delstaten New South Wales.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons