Annons
Nyheter

Försäkring mot fortkörning döms ut

Flera företag som marknadsför sig på internet är beredda att betala dina fortkörningsböter. Men verksamheten döms nu ut av Vägverket och polisen.
Nyheter • Publicerad 22 november 2009

– Det är en suspekt grej i sig och en dålig affär för kunden, säger Vägverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall.

Hos ett av företagen kostar tjänsten 485 kronor för tolv månader. Företaget betalar upp till tre fortkörningar under avtalstiden.

Annons

Risken för att en vanlig laglydig bilist ska åka dit, vid en enstaka överträdelse, är så liten att skyddet inte är ekonomiskt försvarbart, anser Claes Tingvall.

– En navigator med hastighetsinformation har man betydligt större glädje av än att göda sådana bolag, säger han.

Den som systematiskt kör för fort åker förr eller senare på en rejäl blåsning. För dem är ett skydd för böter lite värt i jämförelse med indraget körkort, tillägger han.

Indirekt uppmanar tjänsten till lagbrott, anser Tomas Wikberg trafikpolischef i Umeå.

– Och då strider det ju mot målet minimera antalet skador och dödsolyckor. Det är mycket bättre slå ett slag för att folk ska följa reglerna, säger han.

Även Finansinspektionen har uttryck kritik mot denna typ av tjänster eftersom det inte ska vara möjligt att försäkra sig mot lagbrott.

TT har utan framgång sökt tre av företagen i branschen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons