Förgiftade havsbottnar kan omvandlas till bränsle

Svampiga och förorenade havsbottnar kan i framtiden omvandlas till miljövänligt bränsle. Det visar ny forskning på bland annat Mittuniversitetet i Sundsvall.
Miljö • Publicerad söndag 06:03
Havsbotten kan räddas med ny forskning. Arkivbild.
Havsbotten kan räddas med ny forskning. Arkivbild.Foto: Max Kjellstrup / Havsresan 2009 / Teknisk geologi LTH

De så kallade fiberbankarna som finns i hav, sjödrag och vattendrag i anslutning till massaindustrier finns på ett flertalet platser i landet och består av ansamlingar av träfiber som släppts ut av skogsindustrin på 70-talet, rapporterar SVT Västernorrland.

Fiberbankarna är ett stort miljöproblem och innehåller höga halter av olika miljögifter.

Men nu visar ny forskning att fiberbankarna, med hjälp av bakterier och jästsvampar, kan omvandlas till biobränsle, samtidigt som miljögifter tas om hand.

– Det är i princip trä, så det innehåller mycket energi, säger Erik Hedenström, professor på Mittuniversitetet till SVT Västernorrland.

På KTH i Stockholm forskas också kring fiberbankarna och där finns ett liknande projekt där man vill göra kol av samma material.

Problemet är att risken finns att gifterna sprids när man rör i fiberbankarna, något som forskarna försöker lösa.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.