Annons
Nyheter

Bönematta tros komma från försvunnen ubåt

Smörjmedel, metallskrot och en bönematta har hittats i havet utanför Bali. De tros komma från den indonesiska ubåt som har sjunkit med 53 människor ombord. Hoppet om att hitta besättningen vid liv har falnat.
Indonesien • Publicerad 24 april 2021
Föremål från ubåten visas upp på militärens presskonferens.
Föremål från ubåten visas upp på militärens presskonferens.Foto: Firdia Lisnawati/AP/TT

Sex föremål som antas komma från KRI Nanggala visades upp på en presskonferens på Bali på lördagen. Det handlar bland annat om en flaska smörjmedel som brukar användas till periskopet, delar av en torpedtub och en bönematta – som hittades flytande på en plats där havet är omkring 850 meter djupt.

Några kroppar har däremot inte påträffats. Hoppet om att hitta någon av de 53 människorna ombord hade dock redan falnat eftersom syret tros ha tagit slut vid det här laget.

Annons

Ubåten är byggd för att klara av att gå ner till 500 meters djup och har den sjunkit djupare än så finns stor risk för att den har imploderat av trycket.

Sprickor?

Föremålen inifrån KRI Nanggala tyder på att farkosten har utsatts för så pass högt vattentryck att sprickor har bildats så att de på så sätt har hamnat utanför farkosten, uppgav marinchefen Yudo Margono på presskonferensen.

– De skulle inte ha hamnat utanför ubåten om den inte hade utsatts för yttre tryck eller om torpedtuben skadats, säger han, enligt nyhetsbyrån AFP.

Indonesien utgår nu från att ubåten har sjunkit – i stället för att som tidigare benämna den som försvunnen. Enligt Yudo Margono kommer sökandet efter ubåten och dess besättning att fortsätta men han varnar för att havets djup gör insatsen komplicerad.

– Vi vet ingenting om tillståndet för offren eftersom vi inte har hittat någon. Så vi kan inte spekulera, säger han som svar på en fråga om möjligheten att hitta några överlevare.

– Men med tanke på föremålen som vi har hittat så kan du dra dina egna slutsatser.

Kamp mot klockan

Ubåten skulle genomföra en torpedövning utanför Balis kust i onsdags, när den bad om tillstånd att dyka och kort därefter tappade kontakten med omvärlden.

Räddningsarbetare från flera länder har de senaste dagarna kämpat mot klockan för att hitta ubåten i tid. Inga tecken på liv har dock upptäckts – men familjemedlemmar hoppas in i det sista.

– Vi fortsätter att be, har Ratih Wardhani, syster till en besättningsmedlem, sagt till nyhetsbyrån AP.

Fakta: Sökandet efter ubåten

Den tysktillverkade dieseldrivna ubåten KRI Nanggala försvann i samband med en övning utanför Bali i onsdags. Den är en av fem ubåtar i den indonesiska flottan.

Ubåten är byggd för att klara ett djup på omkring 250-500 meter.

Ubåten tappade kontakten med omvärlden relativt kort efter det att den hade gått ner i djupet och bett om tillåtelse att påbörja en torpedövning. Några timmar senare upptäcktes ett oljespill på platsen där den försvann.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons