Annons
Nyheter

Föräldrar stämmer Tiktok efter "stryputmaning"

Tiktok är i blåsväder efter flera stämningsansökningar i USA. Anledningen? Plattformen påstås uppmana minderåriga att delta i en farlig utmaning som sägs ha kostat flera barn livet. Tiktok slår dock ifrån sig.
Tech • Publicerad 16 juli 2022
En potentiellt farlig utmaning sprids på Tiktok, som dock avsäger sig ansvar för eventuella påföljder. Arkivbild.
En potentiellt farlig utmaning sprids på Tiktok, som dock avsäger sig ansvar för eventuella påföljder. Arkivbild.Foto: Kiichiro Sato/AP/TT

Blackout challenge heter utmaningen på engelska och är inte unik för plattformen, själva "utmaningen" handlar om att svimma av och är något som barn och minderåriga i olika former och delar av världen ägnat sig åt en längre tid.

– Jag känner till fenomenet, det är gammalt, det har hänt tidigare, säger Joanna Pestalozzi, ledningsläkare på barnakuten vid Drottnings Silvias barnsjukhus i Göteborg.

Annons

Anledningen till att flera rättsliga fall nu inletts mot Tiktok handlar om att barn i USA avlidit efter att, enligt uppgift, ha deltagit i utmaningen, rapporterar bland andra New York Times.

Larma direkt

Utan att gå in på exakta detaljer handlar utmaningen om att förlora medvetandet, något som snabbt kan få förödande konsekvenser, säger Joanna Pestalozzi:

– Det farliga är att man inte får tillräckligt med syre till hjärnan och att man svimmar, och kan dö.

Även om det värsta inte inträffar kan det vid syrebrist uppstå skador som blir bestående, enligt Pestalozzi.

– Det är individuellt hur snabbt det går, vi pratar inte om en-två sekunder, men vi pratar heller inte om en minut. Det handlar om väldigt kort tid.

Pestalozzi, som själv är mamma till fem pojkar i åldrarna 2 till 14 år, betonar i sammanhanget att det för barn kan vara svårt att ha en exakt tidsuppfattning.

– Om man ser någon som håller på med det här som är medvetslös så larma direkt. Ring 112. Är personen inte medvetslös, se till att personen får luft, säger hon och lägger till:

– Avbryt först och främst det man håller på med.

Tillbakavisar

Enligt en av de rättsliga fallen i USA beskylls Tiktok för att på olika sätt rikta material där den här typen av utmaningar förekommer till barn och minderåriga. Tiktok tillbakavisar dock att plattformen riktar materialet och menar att man tar bort den typen av innehåll så fort man blir medveten om att det finns.

I ett uttalande säger en talesperson:

Annons

"Den här oroande utmaningen, som folk tycks ha fått kännedom om från andra källor än Tiktok, föregår vår plattform och har aldrig varit en trend på Tiktok. Vi är fortsatt vaksamma i vårt engagemang vad gäller användarsäkerhet och skulle omedelbart ta bort den typen av innehåll om det dök upp. Våra djupaste sympatier till familjen i den här tragiska sorgen."

En sökning efter utmaningen på plattformen genererar nu en varningstext där användaren påminns om att "en del onlineutmaningar kan vara farliga, störande eller till och med påhittade".

Fakta: Tiktok

Tiktok är en app för mobiltelefonen, där man kan spela in och dela videor med varandra.

Appen hette från början Musical.ly, och blev populär främst bland unga tjejer. På Musical.ly filmade man sig själv när man körde "lipsyncing", alltså mimade till låtar, och dansade till musiken i appen.

Det kinesiska företaget Bytedance köpte 2018 upp Musical.ly, och bytte namn på appen till Tiktok.

Över en miljard internetanvändare använder i dag Tiktok.

Källa: Inetrnetstiftelsen

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons