Nyheter

Föräldrar och son utnyttjade flicka

Föräldrarna köpte en 14-årig flicka i Serbien för att hon skulle vara deras 25-årige handikappade sons flickvän eller hustru i Sverige.
Nyheter • Publicerad 20 december 2011

Föräldrarna åtalas nu misstänkta för människohandel. Modern och sonen åtalas även för bland annat våldtäkt.

Flickan kom till Sverige i oktober förra året och hölls hela tiden under uppsikt i lägenheten där hon tvingades till samlag med sonen. När förhållandet avslöjades i november i år var flickan gravid för andra gången. Det första graviditeten slutade i missfall.

Enligt åklagaren fick fadern till flickan inget veta om sonens psykiska och intellektuella handikapp. För tusen euro övertygades fadern att låta dottern komma till Sverige och bo hos familjen.

Flickan bodde i lägenheten och i sonens rum. Några svenska myndigheter fick inte reda på att flickan flyttat hit.

Hon var bara 14 år när hon kom hit. Hon fyllde 15 den 21 februari i år. Därför finns bland de många brottsrubriceringarna våldtäkt mot barn samt medhjälp till våldtäkt mot barn för moderns del.

Genom att slå henne och hota att döda hennes familj i Serbien har modern gjort sig skyldig till olaga hot och misshandel. Genom att med våld tvinga flickan till samlag med sonen gjorde sig modern flera gånger skyldig till våldtäkt alternativt medhjälp till våldtäkt eller sexuellt tvång.

Sonen åtalas för våldtäkt mot barn och våldtäkt i flera fall.

– Jag känner inte till något annat sådant här fall som lett till rättegång. Det speciella är fästmannens problematik, den är originell, säger vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand på Internationella åklagarkammaren i Göteborg, till TT.

Har hon varit inlåst?

– Det har hon väl inte sagt. Men hon är 14 till 15 år och bor hos en familj som hennes pappa har lämnat henne till. Man behöver inte så många inlåsningar i en sådan situation. Hon vill inte vara kvar i den situation hon var, säger Ahlstrand.

Människohandel

Maxstraffet för människohandel är fängelse i tio år.

Lagtexten talar om personer som "exploateras för sexuella ändamål, avlägsnande av organ, krigstjänst, tvångsarbete eller annan verksamhet i en situation som innebär nödläge för den utsatte".

Gärningsman är den som "rekryterar, transporterar, överför, inhyser eller tar emot" en person i sådant syfte.

Om offret inte fyllt 18 år, kan en gärningsman dömas för människohandel även om inget olaga tvång, vilseledande eller annat "otillbörligt medel" förekommit.

Källa: Svensk författningssamling

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.