Nyheter

Foppa bekräftar läggmatch i Turin

Det var en läggmatch när Sverige förlorade mot Slovakien med 0–3 i OS-hockeyn i Turin 2006. Det bekräftar Peter "Foppa" Forsberg nu i en kommande dokumentär i SVT Sport.
Nyheter • Publicerad 18 december 2011

– Ja, vi fick en liten läggmatch mot Slovakien. Skulle vi slå dem hade det blivit tuffare att ta sig igenom hela slutspelet, säger han.

I och med förlusten blev Sverige trea i gruppen och fick därmed möta Schweiz i kvartsfinalen, vilket var lättast tänkbara motstånd.

– Det fanns väl inte någon som skulle välja Kanada eller Ryssland i kvart och semi, säger Forsberg.

Svenskarna spelade oengagerat i matchen och det har hela tiden funnits spekulationer om att Tre Kronor lade sig i matchen av taktiska skäl, något som har förnekats av landslagsledningen. Forsberg betonar dock att det inte fanns någon order från förbundskaptenen Bengt-Åke Gustavsson.

– Vi kanske diskuterade inom gruppen att det nog "är bättre om vi inte går ut och tar ut oss allt för mycket". Alla kände att det här var vår chans. Vi gjorde allt som behövdes för att vinna turneringen, säger Forsberg.

Sverige vann kvartsfinalen mot Schweiz med 6–2 och slog sedan Tjeckien i semifinalen med 7–3. Sverige tog OS-guld efter seger med 3–2 mot Finland.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.