Annons
Nyheter

Folkmordsanklagad klarar inte rättegång

Rwanda • Publicerad 7 juni 2023
Åklagarna Rashid Salim Rashid, till vänster, och Rupert Elderkin i FN-domstolen i Haag i september förra året. Arkivbild.
Åklagarna Rashid Salim Rashid, till vänster, och Rupert Elderkin i FN-domstolen i Haag i september förra året. Arkivbild.Foto: Koen van Weel/AP/TT

Félicien Kabuga, av de huvudmisstänkta för folkmordet i Rwanda 1994, är inte frisk nog för att delta i en rättegång. Det säger FN-domstolen MICT i Haag som föreslår en alternativ rättsprocess som inte slutar med en dom.

Domstolen anser att Kabuga inte är i stånd att delta i rättegången på ett meningsfullt sätt och att det är osannolikt att hans hälsotillstånd förbättras.

Annons

Den 90-årige affärsmannen anklagas för att på olika sätt ha bidragit till folkmordet då hundratusentals tutsier och moderata hutuer mördades.

Utöver att ha bidragit ekonomiskt till grundandet av beväpnade grupperingar, samt till radio och tv-kanaler som spred hatiska budskap, misstänks Félicien Kabuga ha inhandlat stora mängder macheteknivar som sedan delades ut till miliser.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons