Annons
Nyheter

FN stoppar mathjälp till Tigray efter stölder

Etiopien • Publicerad 1 maj 2023
En arbetare står vid ett hög med matsäckar med mat från FN som ska levereras till Etiopien. Arkivbild.
En arbetare står vid ett hög med matsäckar med mat från FN som ska levereras till Etiopien. Arkivbild.Foto: AP-TT

FN:s livsmedelsprogram WFP har beslutat att stoppat försändelser med mat till den konflikthärjade Tigray-regionen i Etiopien, uppger fyra biståndsarbetare för nyhetsbyrån AP.

WFP ansvarar föra att leverera mat från FN och dess samarbetsorganisationer till Tigray, där en vapenvila i november förra året avslutade ett två år långt inbördeskrig.

Annons

Över fem miljoner av regionens totalt sex miljoner invånare är i behov av humanitärt stöd.

Enligt en av biståndsarbetarna informerade WFP sina samarbetspartner den 20 april om att leveranserna skulle pausas efter larm om förskingring av mat. Uppgiften bekräftas av de övriga tre källorna, som samtliga uttalar sig anonymt.

I april inledde WFP en utredning till följd av rapporter om en omfattande förskingring av mat i Etiopien, där 20 miljoner är i behov av hjälp med anledning av torka och konflikter.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons