Annons
Nyheter

FN: Nordkorea rustar med stulen kryptovaluta

Nordkorea har stulit kryptovaluta värt miljontals dollar i cyberattacker, vilket har använts för att bekosta landets förbjudna robotprogram.
FN beräknar att omkring 50 miljoner dollar – 455 miljoner kronor – stals år 2020 och halva 2021.
Nordkorea • Publicerad 6 februari 2022
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Arkivbild.
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Arkivbild.Foto: Ahn Young-joon/AP/TT

Cyberattackerna är "en viktig inkomstkälla" för Pyongyangs kärnenergi- och robotutveckling", konstaterar utredarna i en rapport som överlämnades till FN:s sanktionskommitté i fredags, rapporterar brittiska BBC.

Cyberattackerna har riktats mot tre växlingskontor för kryptovalutor i Europa, Nordamerika och Asien, enligt FN.

Annons

Tillgångarna har lagts till de omkring två miljarder dollar som Nordkoreas tidigare tros ha ansamlat genom cyberattacker.

FN-rapporten varnar för att omfattningen kan vara än större och hänvisar till en utredning av säkerhetsfirman Chainalysis. Den beräknade för en månad sedan att Nordkorea stulit omkring 400 miljoner dollar det senaste året.

Rapporten konstaterar också att Nordkorea har fortsatt att utveckla sina kärnenergi- och robotprogram, och även sin förmåga att producera kärnklyvbart material, i strid med FN:s säkerhetsråds resolutioner.

Inga kärnvapenprov eller uppskjutningar av interkontinentala ballistiska robotar rapporterades i fjol, rapporterar AFP.

I januari märktes "en markant ökning" i testningen och uppvisningen av nya kortdistans- och möjligen mellandistansrobotar, skriver expertpanelen, som uppger att Nordkorea "fortsätter att söka materiel, teknik och kunnande i utlandet för dessa program".

Sanktioner infördes som en reaktion på Nordkoreas kärnvapentest 2006 och har därefter i omgångar trappats upp.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons