Annons
Nyheter

FN lovar mer och snabbare hjälp

Haiti har infört undantagstillstånd för att få bukt med laglösheten och gäng som regerar gator i huvudstaden Port-au Prince.
Nyheter • Publicerad 18 januari 2010

Men FN lovar nu snabbare hjälp till de tiotusentals som lider nöd i jordbävningskatastrofen.

Svensken Gunnar Hällgren på hjälporganisationen Hoppets stjärna berättar om fasorna. Han brukar säga att man måste vara "iskall" för att kunna arbeta koncentrerat med att bistå nödlidande. Men i den förödda huvudstaden brister det för honom utanför ett sexvåningshus som ligger i ruiner över anhöriga till hans vänner.

Annons

"Ja, då är det svårt att vara iskall. Då kommer känslorna", berättar Hällgren på sin blogg.

Hoppet om att kunna hitta överlevande minskar minut för minut. Jens Kristensen, dansk FN-medarbetare, var i söndags en av de få som hittades vid liv. Han var vid medvetande när han drogs fram ur rasmassorna, och FN-chefen Ban Ki-Moon kallar händelsen "ett litet mirakel".

– De drog ut honom utan en skråma, säger Ban som flög i helikopter över Port-au-Prince, där desperata människor nu bränner sina döda, slåss om mat- och vattenransoner och där plundrare stjäl allt som går att stjäla. Ögonvittnen varnar för ett "allas krig mot alla", och en haitisk minister förklarar att regeringen utlyst undantagstillstånd under resten av månaden.

Värsta krisen

Minst 70 000 har hittills begravts, enligt regeringen. Några exakta tal på hur många som omkommit finns inte, men det nämns siffror på uppemot 200 000. De som saknar tak över huvudet kan räknas i miljoner samtidigt som vårdbehovet för skadade och traumatiserade är enormt och blir alltmer akut.

Ban Ki-Moon talar om den värsta humanitära krisen i världen på decennier.

– Jag är här för att säga att vi är med er. Det är en tsunami-liknande katastrof, säger han på en presskonferens innan han skyndar tillbaka till FN-högkvarteret i New York där säkerhetsrådet ska diskutera krisen på måndagen.

Ban lovar att skynda på räddningsarbetet, öka hjälpinsatserna och förbättra samordningen i biståndsarbetet. Och det står klart att det blir en internationell givarkonferens i Montreal nästa måndag, med bland andra USA:s utrikesminister Hillary Clinton på deltagarlistan.

Måste gå före

USA och FN har i praktiken tagit över styret av Haiti, men Läkare utan gränser klagar över att en sändning med medicinska förnödenheter hindrats från att landa på den USA-kontrollerade flygplatsen.

Annons

"Flygplan med livräddande utrustning och vårdpersonal måste prioriteras", säger organisationen i ett pressmeddelande.

Enligt överste Buck Elton, chef för flyget i Port-au-Prince sedan USA tog över ansvaret, har trafikflödet blivit allt bättre. I söndags omdirigerades bara två plan av 67, uppger han.

– Vårt mål är att för varje plan som landar ska ett kunna lyfta, säger den amerikanska militären som har sällskap av tusentals kolleger i det som den amerikanske presidenten Barack Obama kallar en av de största hjälpinsatserna i historien.

Men Venezuelas vänsterpresident Hugo Chávez anklagar USA för att försöka utnyttja katastrofen för att ockupera Haiti.

– Jag läser att 3 000 soldater är på väg, beväpnade marinsoldater som om det vore krig. Min Gud, det råder knappast någon brist på vapen där. USA borde skicka läkare, medicin, bränsle, fältsjukhus, säger han i sitt eget tv-program.

Storbritannien trefaldigar hjälpen

Storbritannien har trefaldigat sin humanitära hjälp till Haiti till 30 miljoner dollar (212 miljoner kronor), meddelade biståndsministern Douglas Alexander på måndagen i Bryssel då EU:s biståndsministrar sammanträdde.

– Det är nu uppenbart att det internationella samfundet står inför en förödelse nästan utan motstycke, sade Alexander i ett uttalande enligt AFP.

– Våra första bedömningar visar på humanitära behov som under alla omständigheter skulle allvarligt pröva omvärldens svar. Men jordbävningens verkan förvärras av att den har drabbat ett land som redan var desperat fattigt och historiskt instabilt.

Tidigare hade Londonregeringen utlovat tio miljoner dollar till Haitis hjälp.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons