Annons
Nyheter

FN: Kvinnlig personal trakasseras i Afghanistan

Afghanska kvinnor som är anställda av FN har frihetsberövats, trakasserats och fått begränsad rörelsefrihet sedan talibanerna förbjöd dem att jobba för organisationen, rapporterar FN.
Afghanistan • Publicerad 9 maj 2023
Unamas människorättschef Fiona Frazer. Arkivbild.
Unamas människorättschef Fiona Frazer. Arkivbild.Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

"Det här är den senaste i en serie av diskriminerande – och olagliga – åtgärder som införts av de facto-myndigheterna med syftet att allvarligt begränsa kvinnors och flickor deltagande i de flesta områden av det offentliga och dagliga livet i Afghanistan", skriver FN i en rapport om den människorättsliga situationen i landet.

"Katastrofala följder"

Talibanmyndigheterna har även i år fortsatt att slå till mot kritiska röster, framför allt de som uttalar sig om kvinnors och flickors rättigheter, konstaterar rapporten.

Annons

Åtgärderna får katastrofala följder på landets välstånd, stabilitet och fred, enligt FN-missionen i Afghanistan (Unama).

"Unama oroas av ökade restriktioner på medborgarutrymmet i hela Afghanistan", säger FN-organets människorättschef Fiona Frazer.

Under talibanstyret har flickor bland annat stängts av från skolan efter sjätte klass, och även de flesta statliga arbeten i landet.

Hundratals offentligt piskade

I en separat rapport som släpptes under måndagen kritiserar FN talibanerna för att ha genomfört offentliga avrättningar, piskstraff och steningar sedan de tog över makten i landet, och uppmanar landets styre att sluta använda sådana metoder. Bara det senaste halvåret har 274 män, 58 kvinnor och två pojkar blivit offentligt piskade i Afghanistan, enligt rapporten.

Talibanerna började använda sig av sådana straff kort efter att ha tagit över makten sommaren 2021.

Rapporten har fördömts av talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid, som i en tweet kallar FN:s påståenden grundlösa. Den senaste rapporten, om kvinnorna som är anställda av FN, har talibanerna inte kommenterat.

Fakta: Kvinnors ställning i Afghanistan

Den 15 augusti 2021 återtar talibanerna makten i Afghanistan. Till en början uppger man sig respektera människors rättigheter och friheter och tar avstånd från det brutala styre som rådde 1996–2001. Flickor ska få gå i skola och kvinnor arbeta så fort man ordnat en "säker miljö", lovar talibanerna.

Men den 8 september deklarerar talibanernas talesperson Ahmadullah Wasiq att kvinnors idrottande inte är tillåtet enligt islam.

Och den 28 september meddelar talibanerna att kvinnliga studenter och lärare inte längre får vara verksamma vid Kabuls universitet.

Den 28 mars 2022 beordrar talibanerna flygbolag i landet att neka kvinnor som passagerare om de inte eskorteras av en manlig släkting.

Den 10 november förbjuds kvinnor att besöka allmänna parker och nöjesfält. Några dagar senare utökas förbudet till gym och badhus.

Den 24 december stoppar talibanstyret icke-statliga organisationer från att ha kvinnliga anställda, med vissa undantag.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons